Петък,

Пендаровски: Не нарушавам Договора за приятелство

От: Агенция Стандарт -
313
Пендаровски: Не нарушавам Договора за приятелство
A
A
A

Нито едно мое действие до момента, нито пък в бъдеще, ще бъде насочено срещу Договора за приятелство и добросъседство, който беше подписан през 2017 г. между България и РС Македония.

Това заяви македонският президент Стево Пендаровски по повод острата реакция на българското външно министерство за неговата среща вчера с нерегистрираната у нас организация ОМО „Илинден“, предаде БГНЕС.

Според Пендаровски срещата му не противоречи на Договора. „Президентът Пендаровски смята, че всяка институция и в двете страни трябва да допринася за преодоляването на откритите въпроси. Той лично работи за укрепването на диалога и за пълното прилагане на Договора за добросъседство“, пише в изявлението си македонския държавен глава.

Днес българското министерство на външните работи изрази "загриженост от последните развития в РСМ, свързани с действия на официални лица, чрез които се създават негативни обществени нагласи и които влизат в противоречие с позитивния климат, създаден с активните усилия на правителствата на България и на Северна Македония".

"Дни след успешното съвместно заседание на правителствата на двете държави, отново ставаме свидетели на повишаване на общественото напрежение, породено от конкретни действия на президента на Северна Македония, с което се правят опити за възобновяване на теми, влизащи в конфликт с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. Подобни действия не допринасят за намиране на решения на политическите въпроси в посока ускоряване на процеса на европейската интеграция на Северна Македония", се казва в позицията на МВнР.

От външно министерство приканват отговорните фактори в съседната ни държава да проявяват политическа зрялост и да дават конструктивен принос към започналия процес на възстановяване на взаимното доверие.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички