Пеканов се произнесе за борда. Важна новина

Вицепремиерът коментира доклада на финансовото министерство

Пеканов се произнесе за борда. Важна новина | StandartNews.com

Има ли опасност за валутния борд? Отговор на този въпрос даде вицепремиерът Атанас Пеканов в предаването „Офанзива” по NOVA NEWS.

„Няма опасност от някакви катастрофални ситуации. Министерският съвет представи доклад за състоянието на публичните финанси. Това е ежегодна стандартна процедура, свързана с 3-годишната прогноза, която трябва да се направи. Опасностите в доклада са хипотетични, там са изброени всякакви сценарии, които биха могли да се случат. Ако се запазят политиките, които са заложени от м.г. и миналите парламенти, има риск дефицитът да е 7%, което е високо. Затова е този сигнал, че някои разходи трябва да се намалят”, коментира Пеканов. Повод бе страшния доклад на финансовото министерство, който прогнозира черен сценарий с промяна на кулса лев-евро.

„Няма опасност за валутния борд, хората трябва да са спокойни. Министерството на финансите е длъжно да говори за всякакви рискове, каквито има, но те не са реалистични. България има доста стабилни публични финанси”, успокои вицепремиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай