Пеканов разтревожен. Проговори за инфлацията

Политикът коментира Плана за възстановяване

Пеканов разтревожен. Проговори за инфлацията | StandartNews.com

Голямата си тревога от галопиращата инфлация изрази вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов.

Инфлацията е стряскаща в цяла Европа. В България тя е по-висока отколкото в Еврозоната и в Европейския съюз. Подкрепям това да има компенсации за домакинствата, които страдат от загуба на реална покупателна способност. Това, обаче, трябва да се случва таргетирано. Трябва да се помага на тези домакинства, които са в най-голяма нужда, каза Пеканов в интервю за NOVA NEWS. И веднага призна, че в България това са много голяма част от домакинствата.

Пеканов коментира и Плана за възстановяване и устойчивост.

„Много е важно да обясняваме коректно и конкретно на гражданите какво се случва. По отношение на Плана за възстановяване, в края на август ние подадохме първото искане за плащане. То е на база на вече извършени реформи и няколко стартирали инвестиционни проекта. От Европейската комисия се очаква да оцени това наше искане за получаване на пари през есента”, каза Атанас Пеканов.

Според него в сферата на енергетиката е важно да кажем, че има реформи, които преди една година от страна на Европейската комисия са изглеждали много добри. „Но, с оглед на текущата енергийна ситуация, трябва да бъдат преосмислени така, че да отговарят на краткосрочните проблеми.  Това, което е важно сега , е България да се бори в Европейския съюз, когато се правят дискусиите по отношение на решенията за допълнителни средства. По отношение на европейските средства, успяваме обикновено да стигнем до усвояемост на 98-99% от сумите”, обясни вицепремиерът.

„Законопроектите са подготвени от изпълнителната власт. Това е правилният подход. Минават през обществени консултации и през Министерски съвет, след което депутатите имат отговорността да ги приемат”, каза Пеканов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай