Пеканов проговори за високите цени

Парите по плана за възстановяване не са застрашени

Пеканов проговори за високите цени | StandartNews.com

Обяснение на инфлацията даде в студиото на „Лице в лице“ по бТВ вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Той коментира как това ще се отрази на икономиката на страната.

Високите нива на инфлация през лятото бяха очаквани. Те вървят заедно с икономическото възстановяване. В момента България е с исторически ниски нива на безработица, когато това се случва, явно икономиката се движи добре и има натиск цените да се покачват, каза Пеканов. И допълни: "Освен това идва и големият натиск на цените в енергетиката, които, да, у нас се покачват, но това се случва и на световните пазари.“.

За пореден път вицепремиерът бе категоричен, че парите от Плана за възстановяване и устойчивост не са застрашени по никакъв начин. Смятам, че той взе всички най-добри практики от другите страни и беше публикуван навреме. От преговорите ни с ЕК зависи дали той ще бъде внесен в следващите 2-3 месеца, коментира Пеканов.

„Получихме „зелена светлина“ от българска страна. Има още един-два отворени въпроса. Чухме много рязък тон от европейските институции, които казват: „Добре. Разбираме, че ще се наложи служебен кабинет да го внесе, но ние искаме вие, като служебен кабинет да се наемете с ясни дати и визия за декарбонизацията на икономиката“. Тя трябва се изработи, защото не е направено от години“, обясни той.

Според Пеканов не би трябвало да има забавяне за влизането на България в еврозоната.

„Това е нещо, което ще се случи в бъдещето, все още не е ясно в кой момент, но всички стъпки, които трябва да се правят, за да сме технически подготвени, продължавам да смятам, че трябва да се правят. Хората трябва да са информирани – има ползи, има и негативи. Не смятам че т.нар. „дългов риск“ е свързан с приемането на еврото, а с националните решения в следващите години“, каза още вицепремиерът.

Пеканов допълни, че на бъдещ редовен кабинет му предстои да избере точния момент за влизане в еврозоната и той е много важен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай