Пеканов каза колко ще вземем по Плана за възстановяване

Уви, документът е още е на ниво чернова, каза вицепремиерът

Пеканов каза колко ще вземем по Плана за възстановяване | StandartNews.com

На колко пари по Плана за възстановяване може да разчита България тази година? Отговор на въпроса даде служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов в интервю за бТВ.

Тази година може да вземем 13% от сумата, предвидена за България, а тя е 12,6 милиарда, каза Пеканов. Но веднага обясни проблемите с Плана. Уви, оказва се, че в момента той все още е на ниво чернова.

„За съжаление бях леко негативно изненадан, че планът за възстановяване не е готов. Той не е готов за подаване. Има доста коментари и препоръки от европейските институции за подобряването му, ние работим по тях…  Ние имаме също и наши идеи да подобрим плана. В процес сме на преговори и координация в момента между новите членове на кабинета, за да използваме този ресурс по най-добрия възможен начин“, обяви служебният вицепремиер.

Той напомни, че планът е нов механизъм и ако заложените проекти и реформи не се извършат, няма да получим парите.

„Планът има 12 компонента. Има реформи в почти всяка сфера. Предвидени са 36 реформи“, уточни министър Пеканов. Той коментира и очакваното влизане на България в Еврозоната: „Ако политическата нестабилност не прерасне в някаква икономическа нестабилност не смятам, че могат да забавят влизането в Еврозоната. Еврозоната е важна. Все още не сме стигнали до момента на приемането на евротото. Но се движим по този път. Нещо, което според мен е важно и добро“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай