Петък,

Партия МИР: Сливането на университетите ще влоши образованието

От: Стандарт -
Партия МИР: Сливането на университетите ще влоши образованието
A
A
A

Механичното и безпринципното реформиране на висшето образование чрез административно преструктуриране и сливането на образователни институции ще доведе до влошаване на качеството на образование, както и до трайно разстройване на системата на висшето образование.

Това се казва в позиция на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) във връзка в предлагана от Министерството на образованието и науката реформа.

Според партия МИР предлаганата от МОН реформа във висшето образование и предложението за сливане на висши училища в мегаструктури е необмислен, необоснован и немотивиран груб административен акт, който ще доведе до административен хаос.

„От така предложените промени от МОН не става ясно първо каква е крайната цел и втора каква ще бъде ползата не само за бюджета на министерството, но най-вече за студентите, университетите и обществото като цяло. Също така не става ясно дори на каква база ще става обединяването – дали на териториален принцип или по професионални направления. Важно е да се подчертае, че МОН предлага сливане на висши училища без да има анализ, без да е изготвена оценка за въздействието на предлаганата реформа, както и какви биха били съответните разходи или до какви спестявания в бюджета ще доведе автоматичното сливане на висшите учебни заведения“. Това заяви проф. д-р инж. Радостин Долчинков, административен директор на Бургаския свободен университет, декан на Центъра по информатика и технически наука към висшето учебно заведение и председател на експертния съвет по „Образование и наука“ към Националния съвет на партия МИР.

Проф. Долчинков подчерта, че сливането на университетите ще доведе и до намаляване на обществения интерес към висшите училища, всяко от което има възложена от държавата мисия, чрез която да запазят и да модернизират постигнатите образователни и научни постижения.

Партия МИР настоява преди да се предприемат каквито и да било стъпки и действия в образователната система да се направи сериозен анализ, който да бъде обсъден в всички заинтересовани страни в това число със синдикатите, браншовите и работодателските организации. Това според партия МИР е правилния и устойчивия подход за правенето на реформи във висшето образование, а и във всяка друга сфера.

„Партия МИР предлага да вместо да се правят безпринципни сливания, то да се изградят истински мрежи между университетите и те да работят и да си сътрудничат мрежово. Така всеки университет ще си запази самостоятелността, ще могат да се споделят ресурси и преподаватели, ще може да има общи програми, а студентите ще могат да извършват мобилност“, заяви още проф. д-р инж. Радостин Долчинков.

Според партия МИР идеята за сливане на университетите не е работеща и доказателство за това е фактът, че не среща одобрението сред ректорите на висшите учебни заведения.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички