Партия МИР иска оставката на Гроздан Караджов заради хаоса с пътните строители

Прехвърляне на отговорността от изпълнителната власт към парламента, некомпетентност и прикриване на закононарушенията на предишната власт са сред мотивите на партията

Партия МИР иска оставката на Гроздан Караджов заради хаоса с пътните строители | StandartNews.com

Позиция на политическа партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие):

С обещания за борба с корупцията, станала отличителен белег на управлението на Бойко Борисов, лицата на „Продължаваме промяната“ спечелиха доверието на българските граждани на последните избори. Заканите за прекратяване на кражбите и възмездие доведоха също така до успеха и на „Има такъв народ“. Служебните кабинети, назначени от Румен Радев, разкриха редица смразяващи данни за безогледно разграбване на колосални суми от държавния ресурс, постигнати чрез системни закононарушения. Огромни кредити от Българската банка за развитие без достатъчно обезпечение, строителство на язовири с цени, няколко пъти по-високи от пазарните, подписани незаконни договори по ТРП (текущ ремонт и поддържане) за значителни суми, без да са спазени техническите изисквания за проект, надзор, измерване и изпитания на изпълненото строителство за приемане на работите, незаконни инхаус поръчки за милиарди за магистрали и свлачища и още много други.

След четири месеца управление на новото правителство се оказа, че българските граждани отново са излъгани, а некомпетентното управление доведе до невъобразим хаос в сферата на пътното строителство. В допълнение, свидетели сме на опити за прехвърляне на отговорността от страна на министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов към Народното събрание.

Настояваме за неговата незабавна оставка!

Единствената мярка, предприета от новото правителство – за намаляване на кредитния таван в ББР – е крайно недостатъчна стъпка за борбата с корупцията.  За сметка на това, четворната коалиция ни убеждава колко незаменими са действащите инхаус поръчки и как това е единственият начин да имаме магистрали. 

Не се повдига въпросът как АПИ е подписала 34 договора за стойност около 2,2 млрд. лв., като са извършени работи за около 1,2 млрд. лв.

Строителите и АПИ твърдят, че е извършено и неразплатено строителство за около 1,2 млрд. лв. Кои са фирмите, които могат да извършат строителство в този обем със собствени или кредитни средства и да чакат почти година? При толкова извършени ремонти, защо пътната ни мрежа продължава да е в окаяно състояние?

През миналата година разплащането към строителите бе спряно, но не чухме ясен и категоричен отговор на въпроса кои са тези незаконни договори, сключени на цени, в пъти по-високи от пазарните, и кой ще поеме отговорност за щетите, нанесени на българските данъкоплатци.

Вместо това, министър Караджов се самоопредели като част от протестиращите срещу правителството, макар че от него се очакват решителни действия. Непонятно защо, девет народни представители предложиха соломоновско решение – да се изплатят 50% от сумите за изпълненото строителство и 100% за еластичните огради, положената маркировка и знаци. Как така се изплаща част от сумата, при положение че, според премиера Петков, предстои да се установи дали строителството е извършено в съответствие с всички норми?

Ако в Харвард не преподават последователността за вземане и изпълнение на решения, то ние, партия МИР, можем да предложим такава:

анализ да установи извършените закононарушения, а данните да бъдат предадени на Прокуратурата на Република България;

установяване на лицата, допуснали да се работи незаконно;

ако е нарушен ЗОП, според който към изпълняван договор могат да бъдат договорени допълнителни строителни работи на стойност не повече от 50% от договорената сума, то трябва да се прецени какъв е общественият интерес от приемането на това нарушение и тогава Народното събрание да направи по изключение допускане на узаконяване по ЗОП и ЗУТ за начина на приемане на извършеното строителство;

когато се допусне узаконяване на обектите по ТРП или тези на магистралите и свлачищата, ще бъдат извършени съответните измервания и изготвяне на документация, както и изискванията за достигнато изискуемо качество, и строителните работи ще подлежат на 100% разплащане – по цени, доказани с необходимия анализ, които АПИ да приеме;

ускоряване на проектирането и приемане на по-кратки срокове за изпълнение на строителството;

ако Народното събрание приеме узаконяване на обектите по инхаус поръчките, се преминава към предоговаряне със „скритите“ подизпълнители, за да бъдат договорени като реални подизпълнители. Ако не изпълнят това условие, договорите им се прекратяват, усвояват се техните гаранции или застраховки, а по съдебен ред се търсят всички останали за връщане суми.

Изискват се решителни действия, а не замитане под килима и прехвърляне на отговорност. Министър Караджов излъга, че договорите за ТРП за законни и за тях са проведени обществени поръчки, но не спомена, че иска разплащане по анексите към тях, които са в размери, в пъти по-високи от законните. Заради недопустимото бягане от отговорност очакваме незабавно неговата оставка!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай