Партия МИР: Актуализацията на бюджета ще доведе до изостряне на социалното напрежение

Според партия МИР данъчната политика неправилно се използва за постигане на „социални цели“

Партия МИР: Актуализацията на бюджета ще доведе до изостряне на социалното напрежение | StandartNews.com

Във връзка с внесения от правителството на Република България проект на Закон за актуализацията на бюджета за 2022 г. политическа партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) разпространи позиция до медиите, в която се казва, че заложените в актуализацията на бюджета параметри ще доведат до изостряне на социалното напрежение.

В позицията на партия МИР се казва още, че след внимателен анализ на заложените в законопроекта параметри, независимо от декрарираната цел „да се подкрепят българските граждани и бизнеса в условията на безпрецедентна криза“, остава впечатлението за сериозно разминаване между прогнозните параметри на бюджета и реалния ефект върху приходите. Според експертите на партия МИР част от макропараметрите изглеждат занижени на фона на реалните данни за цени, инфлация и заявени намерения. Прогнозните цени на петрола, прогнозната инфлация и размерът на лихвите будят основателни съмнения относно допустимото отклонение при прогнозиране на днешното състояние и заявените бъдещи намерения.

Според партия МИР така заложените прогнозни параметри създават риск от неправилно прогнозиране на ефекта върху приходите. От началото на годината до края м. април инфлацията е 14,4 %, а средногодишната инфлация за периода април 2021 – април 2022 г. е 7 %. Предвид двойната разлика в стойността на инфлацията по отчетни данни на НСИ очакванията са за продължаващ ръст на инфлацията до края на годината.

„Предложените в законопроекта изменения ще постигнат единствено козметичен ефект върху онези групи от българските граждани, които са най-уязвими и с най-ниски доходи. Промените ще стимулират още по-голямо натрупване на печалби у определени бизнес субекти. Измененията не предвиждат предприемане на конкретни действия по отношение на преразпределителната функция на държавата към субекти, които генерират свръхпечалби, изнасят легално голяма част от БВП извън страната и нямат съпоставим с ръста на печалбите принос към подобряването на икономическата и социалната среда“, заяви Атанас Кацарчев, председател на Експертния съвет по бюджет и финанси към Националния съвет на партия МИР.

Според партия МИР данъчната политика неправилно се използва за постигане на „социални цели“, като по този начин се нарушава принципът на неутралност.

„Предвиденото намаляване на ставките па ДДС, както и въвеждането на нулеви ставки не води до намаляване на цените на крайните стоки и и услуги, а предоставя допълнителен ресурс в част от бизнес субектите. Мярката не действа избирателно към най-уязвимите групи, а от нея ще се възползват и тези, които нямат нужда. Премахването на акциза на определени стоки също поставя под въпрос намалението на крайните цени, ако цените не са регулирани или компетентния държавен орган не вземе своевременно решение за намалението им. В допълнение дори да се премахне акцизът, то отражението върху крайните цени е пренебрежимо и отново не е насочено към най-уязвимите групи“, каза още Атанас Кацарчев.

Според партия МИР единствената целева мярка е предложеното увеличение на данъчния кредит при семейното подоходно облагане, което ще подпомогне семействата с деца до 18 години. В същото време от партията отбелязват, че не се предвижда въвеждане на прогресивно облагане с нулева ставка за доходи до прага на бедност или до минималната работна заплата, което е масово явление в страната.

„Не се предвижда ревизия на данъците върху дивидентите, ликвидационните дялове и доходите на местни и чуждестранни юридически лица – част от данъците, които позволяват износ на БВП за сметка на държавата. Не се предвижда увеличение на облагането на свръхпечалбите на определени сектори. Не се предвижда намаление на основната ставка на ЗДДС, например на 15 %, за да се намали, от една страна, ценовият натиск и, от друга, да намелят измамите с ДДС. Не се предвиждат също така промени в местните данъци, основани на данъчни оценки, съобразени с пазарните цени на превозните средства, което ще намали данъчната тежест за голяма част от населението. Като цяло, остава впечатлението за липса на ясна стратегия сред управляващите. От експертна гледна точка мерките изглеждат хаотични. Няма реформи, няма задълбочен анализ, няма дори визия за преодоляване на кризата с енергийните цени. Всички мерки странно заобикалят основната причина за инфлацията – цените не енергоносителите“, заяви още Атанас Кацарчев.

Според експертите на партия МИР гражданите с най-ниски доходи, пазаруващи стоки от първа необходимост, чиито цени са с най-голям процент увеличение, ще понесат най-тежко инфлационната тежест. За пример те дават цената на хляба, която за няколко месеца е поскъпнала с повече от 70 %. Според партия МИР при тази ситуация е много вероятно още към датата на приемането им тези мерки вече ще са загубили своята актуалност и ефективност.

„Предложените мерки генерират загуби в приходната част, без значим ефект върху уязвимите слоеве от населението. Паралелно създават трудности при администрирането на новите данъчни режими и допълнителни разходи за прилагането им. Именно затова партия МИР смята, че така предложеният законопроект не предвижда конкретни мерки върху източниците на инфлация (цените на енергоносителите) и едва ли биха се отразили съществено върху доходите на българските граждани, което влиза в противоречие с декларираното от правителството намерение за приемане на спешен пакет от антикризисни мерки, насочени към намаляване на негативните последствия от увеличаващите се цени на горивата и енергоносителите, съответно нарастващия инфлационен натиск върху най-засегнатите групи от обществото и бизнеса. Поради тази причина е напълно възможно да се стигне до изостряне на социалното напрежение“, заяви още финансиста Атанас Кацарчев.

От партия МИР призовават управляващите да преосмислят заложените в проекта за бюджет 2022 г. икономически параметри с цел постигане на баланс и осигуряване на възможност за справяне със ситуацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай