Събота,

Партиите влизат в кампанията на 5 март

От: Редактор -
Партиите влизат в кампанията на 5 март
A
A
A

Партиите и коалициите, които искат да участват на парламентарния вот на 4 април, трябва да се регистрират в ЦИК до 17 февруари, а самата предизборна кампания стартира на 5 март. Това става ясно от хронограмата за изборите, приета от ЦИК.

Инициативните комитети, които издигат независими кандидати, пък ще подават заявления за регистрация в РИК до 22 февруари. Ако ЦИК е отказал регистрация, а съдът е отменил това решение, комисията ще трябва да впише за участие дадената партия в срок до 27 февруари.

До 2 март е и срокът, ако някоя формация съвсем са размислили и се откаже да се явява на изборите за НС. Партийните листи пък се регистрират в РИК, а срокът за това също е 2 март.  Ако някой от кандидатите се откаже, той може да бъде заменен в листата до 4 март.

Жребият за номерата на бюлетините от ЦИК трябва да се проведе  на 3 март. План- сметката за вота и колко пари ще струва неговото организиране ще стане ясно след  7 март, когато трябва да бъде приета от МС. Отново до 7-ми ЦИК ще определи и мандатите за всеки район, както и правилата за машинното гласуване.

Хората с трайни увреждания ще могат да заявят подвижна урна до 20 март. В хронограмата няма детайли относно подвижните урни за карантинираните, тъй като тези промени в закона не са минали все още на второ четене в НС.

В полунощ на 2 срещу 3-ти март спира агитацията и влиза в сила забраната за огласяване под каквато и да е форма на резултати от допитвания до общественото мнение. 

Застъпници и наблюдатели за дадена формация пък могат да се правят до ден преди изборите. ЦИК обявява крайните резултати от вота до 8 април, а публикуването на имената на избраните депутати трябва да стане до седмица по-късно.

До 9 март българите зад граница пък ще трябва да заявят писмено или електронно чрез сайта на ЦИК, че ще гласуват. До 13 март  ЦИК ще определи и  местата в държавите, в които ще се образуват секции.

Самите секции ще бъдат назначени до 22 март, като това ще стане след консултации с партиите и организациите на нашенците в чужбина.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички