Сряда,

Парламентът решава за поисканата оставка на Стефан Янев

От: Стандарт -
986
Парламентът решава за поисканата оставка на Стефан Янев
A
A
A

Парламентът ще заседава извънредно от 11 часа с единствена точка в дневния ред - обсъждането на проект на решение за персонални промени в Министерския съвет, след като премиерът Кирил Петков поиска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев и предложи Тодор Тагарев за този пост.

На извънредно заседание кабинетът реши Тодор Тагарев да смени Стефан Янев като министър на отбраната. Премиерът Кирил Петков каза, че е съгласувал рокадата в Министерството на отбраната с коалиционните партньори и посочи следните мотиви:

„Не може да се води индивидуална външна политика през Фейсбук като индивидуален министър. Никой министър не може да казва, че неговото присъствие в Министерски съвет предопределя стабилността на това правителство, иначе това правителство става заложник. Аз не мога да бъда министър-председател на правителство, което може да бъде заложник. Не може да наречем операция нещо, в което вече са загинали от двете страни  толкова хиляди човека“.

Новият кандидат за министерството на отбраната професор Тодор Тагарев е дългогодишен експерт във военното министерство. Бил е служебен министър на отбраната през 2013 година в кабинета на Марин Райков.

Ивайло Мирчев от „Демократична България“ определи искането за оставката на военния министър като закономерно: „Това е изключително правилен ход на премиера. Подкрепяме всяка дума от това, което той изтъкна като аргументи, това ще помогне на страната ни да бъде адекватна в настоящата криза“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова припомни, че Стефан Янев е предложен от „Продължаваме промяната“: „Така, че е добре първо да чуем тяхното мнение“.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов обяви, че ще поискат оставката на целия кабинет: „Той в момента провежда политика, която вместо да се опитва да посредничи за деескалация на конфликта, за мирната уредба на този конфликт и да превърне България в посредник, защото Украйна и Русия са ни еднакво приятелски държави. Ние не бива да избираме страна в този конфликт. Вместо това Кирил Петков с неговата политика уврежда българския национален интерес, уврежда интересите на българския народ“.

От ГЕРБ и ДПС отказаха коментар.

Пред Народното събрание ще се проведе протест в подкрепа на Стефан Янев. Преди началото на извънредното пленарно заседание участниците ще призоват оставката на Янев да не бъде гласувана.

Протестът е продължение на недоволството от понеделник, което протестиращи изразиха пред сградата на Министерския съвет.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички