Понеделник,

Парламентът отсвири помощта за Украйна, ДБ побесняха

От: Рачо Рачев, сн. БГНЕС, архив -
3223
Парламентът отсвири помощта за Украйна, ДБ побесняха
A
A
A

Народните представители не гласуваха разглеждането на проекторешение за помощ за Украйна на днешното си заседание. Оправдаха се с липса на доклад на парламентарната комисия по външна политика.

ВИЖ ОЩЕ: Кулеба настъпи министрите ни. Недоволен

Различни предложения се чуха в началото на заседанието, след които да се разгледа само проекторешението на "Продължаваме промяната", което предвижда "предоставяне на техническа помощ за защитни цели".

От ГЕРБ поискаха да бъдат включени всички проекторешения, след които и тяхното, а то е за военна помощ за украинската страна.

От "Възраждане" настояха да не се променя дневния ред.

В крайна сметка различните искания не бяха подложени на гласуване, заради липсващи доклади на външната комисия, обясни председателят на парламента Никола Минчев. "Ще говоря и с председателя на външна комисия за депозиране на доклад в най-скоро време. Нямам предвид в рамките на деня под най-скоро време", уточни Минчев.

Христо Иванов от "Демократична България" заяви, че парламентарната група ще подкрепи единствено предложение, което включва "военна помощ" за Украйна и във вторник ще поиска свикване на коалиционния съвет по въпроса.

"Няма да приемем поредното натикване под килима на тази тема. Заявявам тук, че понеже многократно това се случваше вече още във вторник при първа възможност ще свикаме коалиционен съвет на коалицията и ще поставим ребром тази тема, наистина да стане ясно, че това не е въпрос, по който можем да се надяваме той да изчезне. Става дума за определяне на това какво управление имаме – дали имаме управление на страха и снишаването, или управление, което разбира новата епоха, в която се оказахме не по наш избор, а по избор на Путин", категоричен бе Иванов.

"В крайна сметка е важно дали ще дадем военно-техническа помощ на Украйна или ще си заровим дълбоко главата в пясъка и ще се надяваме конфликтът да свърши без наше участие, каза преди това пред БНР Атанас Славов от ДБ в коментар на дефинираната "техническа помощ за защитни цели" за Украйна.

"Категорично това не е позицията на ДБ. Приетият на външна комисия текст изцяло не отговаря на нашите предложения, на нашите разбирания. Той не може да защити позицията ни като адекватен член на НАТО и ЕС на фона на това, което правят останалите държави членки", поясни Славов.

Запитан как ще реагира ДБ, ако в пленарната зала се гласува за помощ за Украйна във вида, в който това бе прието във външната комисия, Атанас Славов подчерта: "Ако вътре няма военно-техническа помощ, за ДБ това ще е най-малкото червен флаг или червена линия. Това ще е ясно предупреждение за много дълбок проблем в коалицията и ДБ ще трябва да обсъди как продължава нататък в този коалиционен формат."

Славов нарече това "много сериозна разделителна линия, която ще предопредели и бъдещето" на тяхното участие в коалицията.

Когато конфликтът очевидно ескалира, не можем да стоим безучастни по този начин, защото "така подкрепяме агресора", категоричен е Атанас Славов, според когото "няма средна позиция".

Славов определи като най-малкия ангажимент на страната ни оказването на хуманитарна помощ. Относно финансовата помощ за Украйна той посочи, че това има както вътрешнополитическо, така и европейско значение.

"Очакваме от една страна европейски фондове, от друга страна е важно да подкрепяме тези европейски фондове, които са насочени към Украйна. Включително през тях минават и поръчки и доставки на оръжие", каза депутатът и продължи: "Даването на пари за оръжие на жертвата е подкрепа за мира".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички