Понеделник,

Парламентът финтиран, планът за еврото приет

От: СТАНДАРТ -
13326
Парламентът финтиран, планът за еврото приет
A
A
A

Кабинетът на Кирил Петков повторно финтира парламента и прие през главата му Националния план за въвеждане на еврото. Преди няма и месец, когато това се случи за първи път, гръмна коалиционен скандал. Останалите партии в коалицията обявиха, че „Продължаваме промяната” неглижира парламента.

Правителството прие оперативен план за въвеждане на еврото в България, заяви на брифинг финансовият министър Асен Василев. Той уточни, че този план е публичен от юли миналата година.

За защита на потребителите е предвидено три месеца преди въвеждането на еврото и девет месеца след това цените да се публикуват и в лева, и в евро, за да не може недобросъвестни търговци да се възползват от превалутирането за повишаване на цените.

„Курсът е фиксиран. Той е текущият курс, на който ще стане приемането на еврото. Има редица технически дейности, които банките, платежните системи и държавните институции трябва да извършат, за да са готови да работят в евро, а не в лева", обясни Василев.

Специално за търговците е предвидено да има двойна каса в лева и в евро в рамките на един месец, за да не се натоварват с това да има двойна каса по-дълго време и да трябва да държат големи наличности и в двете валути.

Финансовият министър обясни още, че оперативният план дава ясни срокове и задачи на банките и институциите как точно да се въведе еврото, как да става превалутирането, как да става обръщането на депозити и заеми, така че да можем на 1 януари 2024 г. да имаме техническа възможност за приемане му.

"Това е техническа първа стъпка. Предстоят редица законодателни промени, които са необходими, в това число и промяна в Закона за БНБ, така че оттук нататък вече в парламента този процес ще продължи. Ще продължат и голяма част от широките обществени дискусии по време на процеса по присъединяване на България към еврозоната", заяви Асен Василев.

В коалиционното споразумение е записано, че еврото трябва да бъде прието възможно най-скоро и че ще се поведе широка мащабна кампания след анализа.

"Важно е да се каже, че техническата подготовка отнема поне 18 месеца, така че нямаме и много време да отлагаме приемането на оперативната работа. Финалната дата на влизане в еврозоната ще зависи от законодателната промяна", допълни Василев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички