Папката със сигнали на Кирил Петков - ще има ли обвинения?

"Богат класьор" срещу Гешев се очаква да бъде представен във Висшия съдебен съвет

Папката със сигнали на Кирил Петков - ще има ли обвинения? | StandartNews.com

Министър-председателят Кирил Петков се яви на разпит в прокуратурата, като представи серия от сигнали, по медийни публикации, за тежки закононарушения в България, обхващащи дълъг период от време.

Попитан дали очаква действия по сигналите от Петков, бившият конституционен съдия Пламен Киров е категоричен, че обвинение ще има, когато има доказателства. "Предполагам, че сега главният прокурор ще се обърне към правосъдния министър, към председателя на ДАНС, ще организира с онова, до което може разследвания. За споменати в списъка лица има европейска заповед за арест, издирване с Интерпол - каквото е могла, е направила прокуратурата", обясни Киров в интервю за бТВ.

Според него това не е начин, по който трябва да комуникират институциите в българския конституционен модел на разделение на властите. Професорът го определя като "класическа война между институциите, като всеки дава всичко от себе си тя да продължава".

Войната се е пренесла и на терена на европейския съюз. България беше в унизителното положение премиерът, министърът на правосъдието и главният прокурор да бъдат привикани и разпитвани в една подкомисия на Европейския парламент, напомни Киров. Друга държава в Европа не е била поставяна в такова положение, подчерта той.

В Плана за възстановяване, по който България очаква да получи 12 млрд., са поети ангажименти да се справим с върховенството на закона, а се купуват паспорти срещу измислени инвестиции, каза още Киров.

Конституционалистът очаква правосъдният министър Надежда Йорданова да стартира от вторник процедурата по искането си за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Преди това решението на Конституционния съд трябва да бъде публикувано в държавен вестник и да влезе в сила, а това вероятно ще стане този петък.

"Богат класьор" срещу Гешев очаква той да бъде представен във Висшия съдебен съвет. Нали шест месеца вече се събират. Сигурно папката й със сигнали срещу него е станала много обемиста, каза Киров.

Премиерът можеше да докара имената до 20, до 23 може би, но в крайна сметка в Гугъл толкова са открили, иронизира той и материалите за 19 души, свързани с престъпления, с които Кирил Петков се яви вчера в прокуратурата.

Според Пламен Киров президентът Румен Радев трябва да прикани парламента да изпълни конституционните си задължения и да попълни състава на ВСС. Общо три места са вакантни, не е ясно може ли да променят балансите, ако назначат "свои хора", както се изпусна премиерът, припомни Киров.

За попълване на прокурорската колегия от квотата на НС обаче трябва мнозинство от све трети.

В момента има 22 от 25-членен състав на ВСС, а главният прокурор няма да участва в предстоящата процедура, т.е. остават 21. Гласовете, нужни да се предложи на президента освобождаване на главния прокурор, са 17. Всеки може да си направи сметката, предположи Киров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай