Пак скандал в парламента! За какво се скараха този път

Асен Василев отговаря на въпроси на депутати

Пак скандал в парламента! За какво се скараха този път | StandartNews.com

Асен Василев отговаря на въпросите на депутатите на петъчния парламентарен контрол. Вицепремиерът и министър на финансите се оправдава пред народните представители за остърганата хазна.

Малко преди Василев да излезе на трибуната, ДПС прочетоха декларация за продоволствената криза.

Асен Василев обяви, че само за месец март са похарчени около 15 милиона лева в помощ на украинските бежанци. За април и май средствата са 56 милиона лева с постановление на Министерския съвет, но те са от Националния фонд с пари от ЕС.

Общо 148 милиона евро могат да бъдат изхарчени по европейски програми, уточни Василев.

Йордан Цонев пожела да знае каква точно е методиката за отпускане на бюджетни средства и правене на поръчки по ЗОП, което би довело до междуфирмена задлъжнялост и задължения към фиска.

Василев обясни, че в бюджета са заложени 30 процента капиталова обезпеченост повече, което е отделно от европейските програми. Транспортните проекти пък не се нуждаели от допълнителна обезпеченост.

След това се заформи поредния скандал в Народното събрание.

Цончо Ганев от "Възраждане" попита дали е имало рисков инцидент при плановия ремонт на АЕЦ "Козлодуй".

Според негова информация е възникнал пожар след разлив на неколкостотин литра масло. Оказало се е, че шланговете не пожарната не съвпадат, в следствие на което 200 прахови пожарогасителя са употребени за потушаване на пожара.

Асен Василев заяви, че до момента не знае за такава ситуация и при него не е стигнал доклад за инцидента. Агенцията за ядрена енергетика не е сезирала  правителството.

"Свалете си ръцете от АЕЦ "Козлодуй" и не си правете пиар с подобни простотии, без въобще да сте виждали циркулационна помпа", каза Виктория Василева от ИТН.

Това предизвика хаос в парламента, но председателят на НС успя да го потуши бързо. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай