Овчаров: Бойко Борисов ще бере ядове със САЩ

Овчаров: Бойко Борисов ще бере ядове със САЩ | StandartNews.com

Плевен. Бойко Борисов ще има сериозни проблеми с американците заради своята позиция за АЕЦ – Белене, прогнозира Румен Овчаров. Бившият вицепреимиер от кабинета Станишев  заяви в Плевен, че представители на новият инвеститор имали насрочена среща с министър председателя за 28 януари, в деня след референдума.

"Да, ама някой избудалка Бойко, че налива вода в мелницата на БСП и той се врътна. Сега вече той няма печеливш ход. И референдума ще загуби, и инвеститорът ще дойде. А той е голям американски инвеститор. И мърдане няма, защото с Големия брат тези неща не стават така просто", каза Румен Овчаров. Според него с арогонтното си поведение премиерът Борисов прогонил окончателно немския инвеститор RWE.

Овчаров  категогорично отхвърли обвиненията, че проектът "Белене" бил корупционен, защото цената била "изстискана" максимално. "През 2006 г. с усилията на преговорния екип тя бе намалена с 230 млн евро. За да се плащат подкупи, трябва да се генерира ресурс. Ако строежът бе започнал, днес щяхме да провеждаме пуск на първия блок, а цената щеше да бъде 5 млрд и 130 милиона за двата реактора. Още 1 млрд. и 200 млн. евро щеше да има собственикът за електропреносната мрежа, болницата, охраната и ядрено гориво за презареждане за 2 г. Това е цената, не 10 млрд, не 20 млрд. и т.н.", отсече Румен Овчаров.

Депутатът от Коалиция за България Румен Петков пък заяви в Добрич, че референдумът ще бъде пълен провал за ГЕРБ. "Той ще повлияе върху парламентарните избори, най-малкото има едни 100-150 хил. избиратели, които вървят след победителя. Предстои един труден процес след изборите за формиране на правителство, в който ГЕРБ е в най-неизгодна позиция, защото демонстрират една самодостатъчност", каза Петков. Той заяви, че България е една от 65-те държави в света, развиващи ядрена енергетика, като посочи, че ако не направим сега "Белене", страната ни ще се превърне от износител във вносител на електроенергия и ще загуби ключовата си роля на енергийния пазар.

Румен Петков обвини Иван Костов и Меглена Кунева за ликвидирането на ядрената енергетика със затварянето на енергоблокове в АЕЦ "Козлодуй". Според него за три години премиерът многократно е сменял позицията си за АЕЦ "Белене". "Много е важнво да се отчете еволюцията с отрицателен знак на премиера Борисов,. Той смени позицията си нееднократно. Това, че е сменил позицията си, не изненадва никого - той на четни числа намалява ДДС, на нечетни  го увеличава. Но той зае позиция българските граждани да гласуват срещу себе си и аз мисля, че това е началото на края на премиера Борисов", каза още Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай