Неделя,

Отпада ли мораториумът? До кога се замразява цената на тока

От: Редакция -
Отпада ли мораториумът? До кога се замразява цената на тока
A
A
A

Да се промени срокът на действие на приетия днес мораториум върху цените на тока и парното, предлага  временната парламентарна комисия по въпросите с енергийната криза.

Комисията реши мораториумът да влезе в сила утре и да продължи до 31 март 2022 г. Тя предлага Народното събрание да одобри тези дати.

Първоначално днес депутатите решиха да се въведе мораториум от 1 януари 2021 г. Румен Гечев от "БСП за България" обаче коментира в комисията, че мораториум със задна дата крие рискове, затова предложи да е в сила от 16 декември т.г. "За предложението му гласуваха 8 депутати от комисията, двама бяха против и двама членове се въздържаха.

"Решението за мораториум върху цената на тока ще трябва още утре да се отмени. Не ви го казвам като назидание, нито като човек с дълъг опит, казвам го като загриженост. Не може парламентът да прави грешка върху грешка. Трябваше да намалим 15% на ДДС и щяхме да намалим цената на тока за бита", заяви Рамадан Аталай в началото на дискусията.

Депутатите се събраха заради казуса с наложения по-рано от парламента мораториум върху цените на тока, парното и водата. Предложението за мораториума бе направено от ГЕРБ-СДС и подкрепено от всички парламентарни групи без ДПС.

По-рано днес шефката на  кабинета на премиера Кирил Петков - Лена Бориславова обяви, че утре парламентът трябва да коригира решението си за мораториума. Това предизвика недоволство от групата на ГЕРБ-СДС в парламента.

"Не съм съгласна с думите на началника на кабинета Лена Бориславова, че решението за мораториум трябва да се отмени. Не съм съгласна за пореден път НС да изпълнява волята на говорител или началник на кабинет при взето вече решение. Това дали решенията са правилни или не, не мисля, че може тя да коментира. Не е съществувала практика до сега друг освен министър или премиер да коментира и да задължава парламента", заяви председателят на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Тя настоя да се отправи предупреждение към екипа на премиера Кирил Петков и специално до Лена Бориславова.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички