От МС обясниха защо Ковачевски е изрязан от снимката с Петков

Кадрите пристигали директно от европейските институции

От МС обясниха защо Ковачевски е изрязан от снимката с Петков | StandartNews.com

Случаят с изрязания македоснки премиер Димитър Ковачевски от снимката, на която той позира заедно с българския премиер Кирил Петков и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, предизвика огромен скандал в Скопие.

От ВМРО-ДПМНЕ излязоха с декларация по случая, в която посочват, че страната им е унизена.

ВИЖ ОЩЕ: Петков удари ножица на македонския премиер Ковачевски

Снимките пристигат директно от европейските институции. От Министерски съвет ще проверят дали има грешка и каква е причината снимката да е изрязана, коментираха от правителствената пресслужба пред бТВ.

Ето какво се казва в декларацията на ВМРО-ДПМНЕ:

ВМРО-ДПМНЕ е изключително изненадана от мълчанието на правителството на Република Македония относно хода на министър-председателя на съседна България г-н Кирил Петков, който представи снимката от тристранната среща с държавния секретар на САЩ, в която участва и премиерът Димитър Ковачевски, като двустранна, като грубо премахна образа на македонския премиер от снимката. 

Предвид характера на тази важна среща и за двете страни, както и изявленията на СДСМ за нови ветрове в отношенията със съседна България, подобен ход на премиера Петков по отношение на македонския премиер, не е просто акт на унижение на Димитър Ковачевски, което не е наш проблем, а пряко понижаване на страната ни, за което сме принудени да реагираме. 

Развитието на двустранните отношения с всички съседи, както и развитието на стратегическото партньорство със САЩ, други съюзници и НАТО като цяло е основен приоритет за ВМРО-ДПМНЕ. Затова подобни ходове, както и мълчанието на Ковачевски в този смисъл, смятаме, че не допринасят по никакъв начин за равнопоставен и честен напредък в сътрудничеството между двете съседни държави. 

Новите ветрове на приятелството, които правителството анонсира, издухаха Ковачевски от снимката с Петков." 

Засега македонското правителство, доминирано от Социалдемократическия съюз на Македония с лидер премиерът Димитър Ковачевски, не коментира. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай