Сряда,

Оръжие за Украйна! Акция на Христо Иванов и Атанас Атанасов

От: Рачо Рачев, сн. БГНЕС, архив -
2300
Оръжие за Украйна! Акция на Христо Иванов и Атанас Атанасов
A
A
A

В пленарната зала на Народното събрание от "Демократична България" съобщиха, че започват консултации за оказване на военно-техническа помощ за Украйна.

"Като осъждаме военните действия на Руската федерация и като приемаме, че войната засяга цяла Европа, като настоява, че българският национален интерес се дефинира с членството ни в НАТО и ЕС и част от членките предоставиха военна помощ, като отчита, че отбранителните действия е легитимно право, и че помощта за нападнатия не е намеса във войната, а подкрепа за мира като приема, че е наш морален дълг да се съобразяваме за справедливата кауза на Украйна, започваме консултации за постигане на съгласие, с което да бъде даден мандат за оказване на военно-техническа помощ на Украйна", заяви Атанас Атанасов от парламентарната трибуна.

Досега "Демократична България" неколкократно са изразявали позицията, че България трябва да подкрепи Украйна с оръжие. Председателят на коалицията Христо Иванов коментира темата още миналата седмица.

"Трябва да оказваме помощ на Украйна и да се възползваме пълноценно от членството в НАТО - включително да поискаме разполагането на многонационален сериозен контингент на българска територия, да продължава и да се засилва еърполисинга и е много сериозно да осъзнаем, че в наш интерес е да помогнем, включително с различен оръжеен капацитет, на украинските ни приятели. Защото техният успех е най-бързия път към приключването на тази война", каза той.

По-рано днес пред бТВ и бившият военен министър (от времето на управлението на НДСВ) Николай Свинаров каза, че има с какво България да подпомогне Украйна във военно отношение, защото в определени отрасли нашият военнопромишлен комплекс продължава активно да работи.

„Тук не говорим за някакви сложни въоръжения, които наистина нямаме, но говорим за леко и средно стрелково оръжие, боеприпаси, които се произвеждат в страната и винаги биха могли да бъдат предоставени. Разбира се, тук опираме до политически критерии“, заяви Свинаров.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички