Оръжие за Украйна! Акция на Христо Иванов и Атанас Атанасов

Започват консултации за мандат за оказване на военно-техническа помощ

Оръжие за Украйна! Акция на Христо Иванов и Атанас Атанасов | StandartNews.com

В пленарната зала на Народното събрание от "Демократична България" съобщиха, че започват консултации за оказване на военно-техническа помощ за Украйна.

"Като осъждаме военните действия на Руската федерация и като приемаме, че войната засяга цяла Европа, като настоява, че българският национален интерес се дефинира с членството ни в НАТО и ЕС и част от членките предоставиха военна помощ, като отчита, че отбранителните действия е легитимно право, и че помощта за нападнатия не е намеса във войната, а подкрепа за мира като приема, че е наш морален дълг да се съобразяваме за справедливата кауза на Украйна, започваме консултации за постигане на съгласие, с което да бъде даден мандат за оказване на военно-техническа помощ на Украйна", заяви Атанас Атанасов от парламентарната трибуна.

Досега "Демократична България" неколкократно са изразявали позицията, че България трябва да подкрепи Украйна с оръжие. Председателят на коалицията Христо Иванов коментира темата още миналата седмица.

"Трябва да оказваме помощ на Украйна и да се възползваме пълноценно от членството в НАТО - включително да поискаме разполагането на многонационален сериозен контингент на българска територия, да продължава и да се засилва еърполисинга и е много сериозно да осъзнаем, че в наш интерес е да помогнем, включително с различен оръжеен капацитет, на украинските ни приятели. Защото техният успех е най-бързия път към приключването на тази война", каза той.

По-рано днес пред бТВ и бившият военен министър (от времето на управлението на НДСВ) Николай Свинаров каза, че има с какво България да подпомогне Украйна във военно отношение, защото в определени отрасли нашият военнопромишлен комплекс продължава активно да работи.

„Тук не говорим за някакви сложни въоръжения, които наистина нямаме, но говорим за леко и средно стрелково оръжие, боеприпаси, които се произвеждат в страната и винаги биха могли да бъдат предоставени. Разбира се, тук опираме до политически критерии“, заяви Свинаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай