Орешарски и бизнесът пресяват лицензите и таксите

Спецзакон маха бюрокрацията и облекчава процедурите

Орешарски и бизнесът пресяват лицензите и таксите | StandartNews.com

София. Бърза писта за инвестиционните проекти ще осигури нов Закон за инвеститорите, който пишат експерти по заръка на БСП. Главната му цел е да премахне бюрокрацията, съобщиха за "Стандарт" източници от "Позитано" 20.

"До есента ще сме готови с нормативния акт", потвърди пред "Стандарт" депутатът от БСП Димчо Михалевски. Част от текстовете в него ще бъдат преместени от Закона за устройство на териториите. Целта е на едно място да се включат всички дейности за реализацията на инвестиционните проекти с разписани точни срокове и процедури.

Ако, например, инвеститор реши да строи завод, той ще знае в какви крайни срокове трябва да очаква решенията на администрацията. Проектът може да бъде спиран заради екологични или други пречки в определено време. Сроковете за обжалване ще са лимитирани във времето, но гражданските организации ще имат пълен достъп до документацията. Така ще има едновременно и контрол, и инвеститорите ще са сигурни, че няма да бъдат бавени безкрайно, след като има ясни законови срокове за всички процедури.

Премахването на бюрокраничните спънки пред бизнеса ще е една от главните теми на започващите днес консултации на премиера Пламен Орешарски с работодателите, синдикатите и неправителствения сектор. Целта на разговорите е разработването на мерки за бързо и трайно подобряване на условията за бизнес.

Коректност при разплащанията от страна на държавата и общините и радикална промяна на системата за възлагане на обществените поръчки ще поискат днес работодателските организации от Орешарски. Бизнесът за пореден път ще настоява за отмяна на всички излишни регулаторни режими.

Те са готови със списък от 600 режима, които трябва да бъдат облекчени или премахнати. Заедно с това фирмите ще поискат намаляване на административните такси, така че те да покриват единствено разходите по услугата, без да са надути допълнително. Друго важно условие за подобряване на бизнес средата според работодателските организации е повсеместно въвеждане на електронно управление. След работодателите премиерът ще чуе и мнението на синдикатите. За всички, които имат идеи за подобряване на бизнес средата, ще бъдат създадени и специални мейли, на които те може да правят своите предложения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай