Операция "Чисти ръце". Защо Радостин Василев е надеждата за спорта!?

Освободени бяха ключови служители в ММС, които за всички в спорта бяха символ на корупция и схеми

Операция "Чисти ръце". Защо Радостин Василев е надеждата за спорта!? | StandartNews.com

Всички сме чували поговорката, че отчаяните времена изискват отчаяни мерки. Уви, не е точно така! Отчаяните времена изискват безпрецедентни мерки и морални и чисти хора, отлични професионалисти и експерти, безкрайно много работа и смелост, истината да се казва такава, каквато е, без значение кой се крие зад кулисите на лъжата!

А реалността е такава, че истината няма как да не боли, особено сега, когато е в ход безпрецедентна операция „Чисти ръце“ във всички нива на системата в спорта!

В момента Министерството на младежта и спорта разполага с най-силния си екип откакто съществува. Този екип вече свърши повече работа, отколкото предходните ръководства за повече от десетилетие.Радостин Василев е единственият министър в сегашното коалиционно правителство, който показва характер и се опълчи срещу истинската мафия, прави ефективна реформа и елиминира обслужващия персонал на свалената от трона хунта в България.

Той постави и високи цели за 2022 година - подобряване на условията за масов спорт, дигитализация, модернизация на спортни съоръжения, разработване на нова методика за изчисляване размера на финансирането на спортни федерации и стратегия за развитието на физическото възпитание и спорт 2022 – 2034, създаване на постоянно действащ и ефективен обществен съвет към ММС и много други.

За да се реализира тази амбиция е абсолютно необходимо да се мине през този катарзис, създаването на прозрачна обстановка и категорични действия спрямо хората, разрушили системата на спорта и подкопали устоите на държавността у нас.

Безкомпромисни действия в постапокалиптичната ситуация на спорта

Активна работа срещу корупцията, както и освобождаване от мафията на всички нива – това е една от основните цели на новото ръководство на българския спорт. Нещо повече, вече са предприети ударни действия!

„Аз съм сбъднатият кошмар за всички дерибеи в спорта! Колкото по-навътре влизаме, толкова повече се виждат завладени спортни клубове и федерации, превърнати в мини политически централи на ГЕРБ и касички за връщане на пари към определени хора“, заяви министър Василев в социалните мрежи.

Бюджетът на ММС за 2022 г. е рекорден - 123 535 500 лв. Той е с близо 26 млн. лв. по-голям от бюджета за 2021 г. Увеличени са средствата за държавните спортни училища с 1,875 млн. лв. Увеличени са средствата за масов спорт с цел разширяване на обхвата на програмите на ММС. Осигурени са 5,5 млн. лв. повече за “Спорт за високи постижения”. Над 10 млн. лв. е увеличението на средствата за спортна инфраструктура. Осигурени са 100 млн.лв. за двата големи инфраструктурни проекта – комплекс „Червено Знаме“ и спортната зала в Плевен.

Министър Василев смени ръководството на "Национална спортна база" ЕАД – дружеството, което стопанисва най-големите спортни бази.

Сменено беше управлението на Българския спортен тотализатор, като беше освободен и целият състав на съвета на директорите на търговското дружество "Академика 2011" ЕАД, в активите на което е строящата се повече от седем години зала в Бургас, която министърът определи като "криминален случай".бяха ключови служители в ММС, които за всички в спорта бяха символ на корупция и схеми.

Освен това бяха открити много нередности в работата и отчетността на спортните федерации. Сега предстои пълна ревизия на седем от тях, които са получавали най-голям публичен ресурс.

Единственият през последните 12 години, който се изправи срещу престъпленията на БФС

ММС за първи път установи клуб-фантом в системата на БФС, който е гласувал на  по време на криминалното преизбиране на Борислав Михайлов през есента на 2021г. Става въпрос за Стандарт-Шивачево. Радостин Василев постави ултиматум пред Българския футболен съюз – да представи приет бюджет за текущата година в срок до 25 май или предстои отнемане на лиценза. БФС трябва да даде още отчет за изпълнение на 4-годишна програма, както и финансов такъв за предходната година.

Министърът е първият, който подхожда с толкова твърда ръка към организация, която реално е държава в държавата и през последните години беше част от тежки скандали, а водещи фигури в нея имаха неадекватно поведение многократно.

В същото време нивото както на клубния футбол, така и на националния отбор регресира ежедневно, а почти всички стадиони и бази или приличат на руини, или на такива от преди поне 50-60 години.

Също така, в действие е акция на ГДБОП срещу служители на ММС и футболната централа за изчезнала проектна документация за домакинството на България на европейско първенство за младежи отпреди няколко години. Публична тайна е, че там беше открадната огромна сума.

Криминална безстопанственост на спортните съоръжения

Радостин Василев заяви, че ще сезира прокуратурата за тежкото състояние на Зимния дворец в София. Той направи оглед на обекта и установи "криминална безстопанственост" – нещо, което е абсолютна истина.

Това е и един от сложните ребуси сега – кой какви договори е имал с министерството, до каква степен ги е изпълнил и защо след управлението на ГЕРБ е избягал.

"Шест милиона и половина струва ремонтът по времето на Красен Кралев (бившият министър на спорта). Дотук аз не виждам нещо да е подменяно. Давай нататък", казва Василев по време на обиколката, след което иронично добавя "Страхотен ремонт. Браво".

Зимният дворец беше открит след ремонт през октомври 2018 г., като на събитието присъстваха бившият министър-председател Бойко Борисов и Кралев.

"Как смятате след 15 години безхаберно управление на тези спортни имоти да се справим ние за четири месеца? Открихме толкова много злоупотреби", каза още Василев.

Той направи оглед и на друг емблематичен, но с разрухата си, спортен обект – комплексът „Червено знаме“.  На негово място трябваше да бъде направен комплекс за 120 млн. евро, поне такова беше обещанието на Красен Кралев. Василев и неговият заместник Владимир Харизанов  обаче не са заварили никакви документи, показващи намерение или подготовка за модернизация на обекта.

Сега обаче първи действия вече са предприети, след като стана ясно, че вече има издадена виза за проектиране, а средствата за проектиране и за изграждането са осигурени от правителството. В ход е и процедура по обследване на обекта, за да се установи състоянието на фундаментите и бетона.

Какво наследи Радостин Василев? Криминални безобразия по класическа схема

Радостин Василев наследи министерство, в което явно служебен министър не е имало, или поне не е знаел какво прави там. Наследи схемите завещани от ГЕРБ и безкомпромисно се изправи срещу тях. Оказа се, че около 22 млн. лева са изплатени авансово на изпълнителите за изграждане на спортни салони, като до ден днешен само по един-два проекта е започнал етап на проектиране. През февруари Василев каза: “Няма изграден нито един салон, няма възстановени нито един лев от средствата“. След намесата на Василев, бяха възстановени около 5 млн.лева по този казус. За останалите 15 млн.лева. започват дела и са сезирани компетентните органи.

„Ние виждаме един класически пример на автомагистрали в Министерството на младежта и спорта. Изплатени са 22 млн. лева, а година по-късно, през декември 2021 всички договори са изтекли, по тях няма нито едно изпълнение, освен много малко проектиране по някои от тях. Парите ги няма, салоните - също".

„Лошият министър“, който се превърна в сбъднат кошмар за мафията

Да се действа с твърда ръка гарантира резултати, но спазването на закона означава и засягане на лични интереси, което непременно води до мобилизиране на всички сили на олигархията и мафията, включително и зависими институционално, за да бъде атакуван човекът, искащ реформи. Засега Василев понася ударите без видими щети и продължава да затяга примката.

В Румъния, както и в България и в други посткомунистически държави, корупцията е проникнала в здравните системи, в образованието, навсякъде.

Учебникарски пример е случаят с Лаура Кьовеши, която наскоро осъди Румъния в Страсбург, заради това, че бе уволнена като ръководител на антикорупционната прокуратура DNA през 2018 г. след критика към съдебната реформа в страната. Конституционният съд тогава се самокомпроментира, като нареди на президента Клаус Йоханис да подпише указ, с който тя да бъде отстранена.

Активирането на държавния апарат срещу съдебната реформа, и използването на всички налични инструменти, стана факт, заради Социалдемократическата партия на Ливиу Драгня и съпротивата ѝ срещу борбата с корупцията по високите етажи.

Сходен е и случаят в България, където срещу всеки, който прави опит да се изправи срещу мафията и да търси справедливост, се активират зависими медии, бизнесмени, олигарси, хора с власт в институциите и популярни личности, “заслужили“ крадливи шефове на федерации.

Затова е необходим и силен екип от недискредитирани професионалисти, които да нямат тъмни петна в биографията си. Част от най-близките хора до Радостин Василев са именно такива, честни и почтени. Това са неговите заместници Владимир Харизанов и Диана Иванова, началникът на политическия кабинет Рада Стефанова, директорът на Дирекция „Връзки с обществеността“ Кирил Веселински. Вижда се, че и в Тотото, и в трите дружества, които стопанисват спортните имоти вече се работи по друг начин.

Прави впечатление, че все повече хора в социалните мрежи питат какво ли щеше да стане в държавата, ако Василев бе министър на МВР или премиер!? Гласовете за второто са все по-отчетливи и ясни. Смел, компетентен и честен! С този замах на действие със сигурност голяма част от мутрите щяха да са за дълго заключени. България все още търси своя Орбан. Дали вече не го е намерила?

Едно е ясно – Радостин Василев зададе тон на това как трябва да се работи, за да може да бъде постигната реформа на всяко ниво, а корупцията да бъде жестоко притисната с всички законови средства.

#КОЙ и защо напада Радостин Василев

Най-близките хора до предишната власт правят всичко, за да бранят статуквото и да се опитват да спъват реформата. Първата група, която беше завладяла спортния тотализатор, беше отстранена. Любимите партньори на карти на бившия премиер, Христо Йовов и Гошо Гинчев, бяха уволнени от Тотото и това не се хареса на мафията. Първите кранчета секнаха още тогава. Председателят на българската федерация по плувни спортове Георги Аврамчев опита да атакува министъра през близки до хунтата медии. Аврамчев е човекът, който забърка най-тежкия допинг скандал в историята на българското плуване, настрои състезателите един срещу друг и вся раздор между треньорите. Същият води открита война с най-добрия ни плувец Антъни Иванов и му пречи всячески.

Война срещу реформата води и бившият депутат от ГЕРБ Румен Стоилов, който чрез преврат, под благословията на Бойко Борисов, и по възможно най-скандалния начин оглави Българската федерация по джудо.

Публична тайна е, че координираните медийни атаки идват от Пламен Манолов – вече бивш изпълнителен директор на „Национална спортна база и емблематичния кръг “котараците“. Красен Кралев също е действащо лице в непрестанните атаки към Василев. Близкият до него сайт Tribune, захранван щедро с пари от Тотото и ММС, вече е в черния списък на Василев и кранчето е спряно. Кралев има за какво да се притеснява! Изглежда все по-реално да бъде арестуван и съден.

Говори се, че част от този зловещ пасианс са и освободени служители на ММС, които са  поддържали нерегламентирано близки отношения с федерациите, изпълнители и други, с цел лично финансово облагодетелстване.

„Шампиони за милиони“ – удобните популярни личности, които винаги са със силните на деня

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева беше от първите, които нападнаха без причина министъра на младежта и спорта Радостин Василев. Любимката на Бойко Борисов и Красен Кралев приема тежко, че Василев е дистанциран и не търси нейната подкрепа. Брилянтен ход на министъра е да се пази от такива като Раева. Това показва висока морална чистоплътност.

Някои хора трудно приемат, че трябва да се установят не приятелски, а професионални отношения и без значение от популярността и успехите си, всеки ръководител и спортист трябва да спазва определена линия на поведение, правила, да дава отчетност, да работи прозрачно и да знае, че няма привилегировани.

Междувременно министър Василев направи среща с ръководството на ЦСКА във връзка с построяването на нов стадион, на която присъстваше и главният архитект на София Здравко Здравков. Срещна се и с представители на Левски, като остана отворен и към всички останали за решаването на проблемите им.

"Никой не иска да инвестира в коптори и уредени мачове. Когато променим картинката, ще се намерят хора, които да инвестират. Не насила, разбира се! Ще има стриктен контрол. Забелязвам в министерството, че контролът по разходването на средства на федерациите е бил компромисен", категоричен е  Василев.

Джунглата на българския спорт

За работата на един ръководител се съди по постигнатите резултати, а разчистването на “агиевите“ обори вече е факт. Истина е, че министър Василев и екипът му откриха много фронтове на работа, но реално нямаха и друг избор заради тоталната разруха в българския спорт – както по отношение на инфраструктурата, така и чисто управленска. Става дума за обстановка, която се е превърнала в джунгла, и в която отвсякъде дебне заплаха и изненада. В тази джунгла комфортно се чувстват само туземците.

Действията на министъра, разбира се, активират още хора, които се опитват да го компрометират и да спъват работата му – това са фигури, за които кранчетата на министерството са били непрекъснато отворени. Вече, не!

Реформата най-после е в ход – тя ще е тежка, трудна и болезнена, но е единственият път на надеждата. Вече е в ход и мащабно строителство на обекти за масов в спорт в цялата страна. Нещо, което от ММС не е правено никога.

Един от най-важните фактори за успех е този, че Радостин Василев и хората около него са свободни и отговорни. Имат дългосрочна визия, която може да бъде реализирана на няколко етапа. Единият от тях вече започна:

„Стартирах безпрецедентно освобождение на спорта от мафията на всички нива. В ход е вече решаващата фаза и това води до истерия и паника в системата. Измислени жълто-кафяви сайтчета бълват лъжи и целенасочени атаки, мишоци църкат“.

След изчистването на системата от троянските коне и направените детайлен анализ и план за действие, е време за следващата фаза – тази на резултатите. Едно нещо със сигурност е ясно, министър Василев е отвратително добър професионалист и вероятно, заради това, ще се превърне и в дразнител за много хора, които са в комфортната си зона. Може би е луд, вярвайки, че може да направи най-трудната и за някои, невъзможна реформа в българския спорт.

Личности като него обаче са увековечени от Патриархът на българската литература с думите: “ Лудите, лудите - те да са живи!“... Това е и мантрата, която кара него и екипът му да продължават напред – тези, които сега изглеждат луди в очите на другите, после ще са герои, за които ще се говори с години!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай