Вторник,

Онлайн разпит на Божков? Уловката

От: СТАНДАРТ -
480
Онлайн разпит на Божков? Уловката
A
A
A

Спецпрокуратурата официално обясни защо не може да разпита онлайн милиардера Васил Божков, който се укрива в Дубай. Вицепремиерът Асен Василев цитира вчера Наказателния кодекс, който регламентира разпитите на свидетели чрез видеовръзка и обвини спецпрокуратурата в бездействие.

Божков обаче е обвиняем. Докато не получи постановлението си за привличане като обвиняем, той не може да бъде разпитан по никакъв начин, обясниха днес ръководителят на институцията Валентина Маджарова и говорителят Христо Кръстев.

Документът с обвинението се предава лично срещу подпис. И тъй като Божков се намира в Дубай, а с тях нямаме договор за правна помощ, всичко зависи от добрата воля на местните власти.

„Дори след като му се предяви това обвинение,  далеч не значи, че автоматично, в свободен формат, можем да осъществим телефонна връзка или видеовръзка с това обвиняемо лице. Или с което и да е друго обвиняемо лице. Това е процедура”, обясни Валентина Маджарова - ръководител на спецпрокуратурата.

„Това е първият момент, в който лицето научава за какво точно е обвинено. Наказателно-процесуалният кодекс забранява между предявяване на постановлението за привличане в качеството на обвиняем и разпита на обвиняем, да се извършват други действия с участието на обвиняемото лице”, заяви Христо Кръстев, говорител на спецпрокуратурата.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички