Окончателно. Каримански срещу Гюров за шеф на БНБ

Любомир Каримански от ИТН и Андрей Гюров от ПП са номинираните

Окончателно. Каримански срещу Гюров за шеф на БНБ | StandartNews.com

Депутатите Андрей Гюров и Любомир Каримански са двете номинации за гуверньор на Българската народна банка (БНБ) от парламентарните групи, потвърдиха от Народното събрани.

В 18:00 ч. днес изтече срокът, в който парламентарните групи можеха да номинират кандидати за управител. Срокът бе удължен с една седмица, след като до 8 март в деловодството на парламента не бе внесена нито една номинация.

Партиите и формациите от управляващата коалиция не излязоха с единна кандидатура.

От „Продължаваме Промяната“ издигнаха свой кандидат в лицето на председателя на парламентарната група Андрей Гюров, който по-рано днес официално потвърди своята номинация. „Има такъв народ“ също номинира свой кандидат - председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански. Според приетите процедурни правила за избор на гуверньор на БНБ предстои двамата да бъдат изслушани на открито заседание на бюджетна комисия. Едва след това предстои гласуване в пленарна зала.

За да бъде избран даден кандидат за него трябва да са гласували повече от половината от присъстващите народни представители. Сред изискванията към кандидатите са да притежават минимум образователно-квалификационна степен „магистър“, а в писмените мотиви към номинациите им да бъде аргументирана добрата им професионална репутация. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай