ОБЗОР НА СРЕЩАТА НА ВЪРХА. Туск: Няма план Б за Западните Балканите

Единственото спасение на ЕС е да бъдем единни, каза Бойко Борисов, повече пари за инвестиции и образование в региона одобриха евролидерите

ОБЗОР НА СРЕЩАТА НА ВЪРХА. Туск: Няма план Б за Западните Балканите | StandartNews.com

Няма план Б за Западните Балкани, те са интегрална част от Европа. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в София, където се проведе срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Във форума, който е най-важното събитие от календара на българското председателство на ЕС, участваха всички европейски лидери, както и тези на шестте страни от региона. На срещата бе приета Декларация от София, в която, без да се посочват конкретни срокове, ЕС потвърждава „недвусмислената си подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани". Към документа и приложение „Приоритетна програма от София", в която са набелязани конкретни мерки за региона.

„Срещата на върха на ЕС в София беше успех. Благодаря за чудесното гостоприемство. Потвърдихме европейската перспектива за целия регион на Западните Балкани. ЕС ще остане най-надеждният партньор на Западните Балкани. Няма план Б - Балканите са интегрална част от Европа", коментира Доналд Туск. Той пръв взе думата на съвместната пресконференция с премиера Бойко Борисов и с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, който също благодари на българското председателство. Преди тримата да говорят бяха подписани редица споразумения, а при едно от подписванията ръцете си стиснаха сръбският президент Александър Вучич и косовският му колега Хашим Тачи. „Днес не се правихме, че всичко е ясно и просто. Има скептицизъм в Европа, когато става въпрос за разширяване по различни причини. Но разширяването е политически феномен и съм убеден, че ще бъдем свидетели на определени проблеми и спорове, но тенденцията е ясна - всички днес говорихме за европейската перспектива на региона. Ние не предлагаме нещо нереалистично или бърза писта за присъединяване в ЕС", каза още Туск.

"Имахме една много добра и честна дискусия. Може би Юнкер е по-напред от мен в европейските съвети, но аз отдавна не съм слушал да си говорят толкова честно и от сърце тези, които са "за", и тези , които са "против", заяви от своя страна Бойко Борисов. В началото той се извини на софиянци за „чудовищния трафик, който създадохме". Премиерът обаче посочи, че досега не е имало събитие от такъв ранг в България и ползите за страната ни са големи. „Не знам дали преди е имало толкова много евролидери, събрани в България. Извинявайте, но мисля, че и ползите за България са повече", каза премиерът и благодари на всички лидери на ЕС, "които до един дойдоха", както и на "тримата големи" - председателите на основните европейски институции .Това е уважение не към мен, не към правителството, а към българския народ народ и мисля, че е крайно време всички да разберат, че европредседателството е успешно. Никой не помни имената, помнят, че България е била успешен европредседател, допълни Борисов. Той изтъкна, че няма никакъв риск за ЕС да приеме страните от Западните Балкани. И посочи, че ако Западните Балкани олицетворят една страна, то брутният й вътрешен продукт ще е около 96 млрд. евро, което е равно на този на Словакия. По думите му усилията, които се полагат, са ЕС да приеме икономика колкото Словакия, с население, по-малко от Румъния. На това Туск отговори, че „БВП и демографията на района не са големи, ако го сравним с други части на Европа, но като стигнем до проблемите на човек от населението, те са доста повече от Германия и Франция, взети заедно, и затова трябва да внимаваме за своите обещания"

Според Борисов е по-добре страните от Западните Балкани да са в преговори за влизане в ЕС, за да може техният политически елит да се старае да покрива всичките критерии за това. В противен случай другите геостратегически играчи може да усилят и немалкото си и в този момент влияние, което имат, допълни Борисов. Той добави, че до края на юни ще има отново възможност да се говори по този въпрос, но по време на срещата в София вече са били зададени много теми за размисъл. Разходката, която направиха Меркел, Мей и Макрон сутринта по "Моста на влюбените" е доста символична, както и снимката между Тачи и Вучич, както и добрата новина, която споделиха Заев и Ципрас, но те ще кажат първо пред тяхната общественост какво са решили, добави Борисов. „За всички стана ясно, че с проблемите, които имаме с геостратегическите играчи, единственото спасение на ЕС е да бъдем единни и както Ангела каза: един лист да не може да мине между нас. Силата на ЕС е в това. Щастлив съм колко споразумения лидерите на Западните Балкани подписаха", подчерта премиерът.

На срещата бе приета и „Приоритетна програма от София", която е приложение към политическата декларация и в която са набелязани конкретни мерки за приближаване на Западните Балкани към ЕС. В нея се предвижда повече пари за Инвестиционната рамка за региона, удвояване на финансирането за програмата „Еразъм+", увеличаване на свързаността, засилване на подкрепата за съдебна реформа и усилията за борба с корупцията и организираната престъпност и т.н.

„Програмата на приоритети от София е нова инициатива и се съгласихме да удвоим средствата за програмата "Еразъм Плюс", за да могат повече млади хора да учат в Европа. Съгласихме се да намалим цените на роуминг и да облекчим инвестициите в региона",коментира Доналд Туск. Програмата за свързаност не е алтернатива на разширението, а начин за по-ефективно използване на времето, за да не се чака присъединяването към ЕС, защото тези страни са интегрална част от Европа, посочи Туск. ЕС ще засили своята работа по иновациите и цифровата си програма. ЕС създава Съвет за иновации, който да бъде включен в следващата многогодишна рамка, допълни Доналд Туск. Вчера енергийният министър Теменужка Петкова и сръбският й колега подписаха споразумение за започване на газовата връзка между Сърбия и България. Еврокомисар Мария Габриел пък подписа меморандум за изграждане на дигиталната инфраструктура на Балканите с президентите на Сърбия Александър Вучич, на Косово Хашим Тачи и премиерите на Черна гора Душко Маркович и на Босна и Херцеговина Бекир Изетбегович. Подписи по-рано бяха положили премиерите на Македония Зоран Заев и на Албания Еди Рама.

По-рано през деня председателят на ЕП Антонио Таяни съобщи, че по време на срещата е било обсъдено финансово предложение за Балканите, според което ЕС да финансира изграждането на инфраструктурата в региона с 10 млрд. "Направих предложение за 10 млрд. евро европейско финансиране за изграждане на магистрали, железопътни и енергийни трасета, за изграждане на дигитална инфраструктура в региона", обясни Таяни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай