Обвързват еврофондовете с върховенството на закона

Все още механизмът трябва да бъде одобрен от Европейския парламент

Обвързват еврофондовете с върховенството на закона | StandartNews.com

Постоянните представители на страните-членки на Европейския съюз одобриха днес механизъм, който обвързва отпускането на средства от европейските фондове със спазването на принципа за върховенство на закона, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Компромисното предложение, представено от германското ротационно председателство на Съвета на ЕС, бе одобрено въпреки опозицията на седем страни, начело с Унгария.

Унгарският министър на правосъдието Юдит Варга нарече доклада за върховенството на закона „абсурден и фалшив“, „пристрастен и непрозрачен“.

Още през лятото Унгария заплаши, че ще блокира предложения от ЕС план за възстановяване на икономиката от пандемията COVID-19, ако постави условия за върховенството на закона.

Против бяха още Полша, Финландия, Нидерландия, Дания, Швеция и Белгия. Последните пет страни са недоволни, че Германия е предложила проект, който не предвижда толкова сериозни санкции за нарушителите, колкото се обсъждаше.

Австрия и Люксембург се въздържаха при гласуването.

Одобрената мярка предвижда намаляване или замразяване на отпускането на средства от европейските фондове на страна-членка, ако тя нарушава принципи на правовата държава, по начин, "пряко засягащ доброто финансово управление на бюджета на ЕС или защитата на финансовите интереси на съюза".

За да бъде включен в бюджетната рамка на съюза за периода 2021-2027 г., механизмът трябва да бъде одобрен от Европейския парламент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай