Вторник,

Общините под подозрение. Депутат каза защо не искат проверки

От: Рачо рачев, кадър БНТ -
499
Общините под подозрение. Депутат каза защо не искат проверки
A
A
A

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че общините ще бъдат проверявани за разходите. След като това се случи обаче общинските ръководства мистериозно намериха пари за улично осветление и мисля, че почти навсякъде прекратиха режимите на тока. Така че, може би се притесняват от проверки. Това коментира пред БНТ Николай Ангов, депутат от "Продължаваме промяната" и член на енергийната комисия в парламента.

По думите му, саботажът е по-добрия вариант за проблема, другият вариант е просто да управляват некомпетентно.

Аз разпитах общини за управлението на средствата им - при повечето има някакви резерви, които задържат, съответно те имат и механизъм, при който мотивирано искат от министъра на финансите да бъде отпуснат допълнителен трансфер на средства.

Ангов обясни, че Оряхово и Созопол са единствените две общини, поискали такъв допълнителен трансфер на средства и те се управляват от представители на ГЕРБ.

Според депутата, въвеждането на режим на уличното осветление категорично е пиар акция. Както видяхте, след обявените проверки от АДФИ, всички включиха осветлението, допълни Ангов.

Ако кметовете са изчерпали бюджета си и не могат да си платят сметките за януари, това всъщност говори за едно лошо управление, смята депутатът.

Очакваме промяна в правилата за търговия на енергия. Когато се сключи едногодишен, двугодишен договор с фиксирана цена, той би трябвало да е задължаващ за двете страни. Ние търсим механизъм, по който да направим това - да задължим търговците. Ние имаме лостовете да направим така, че държавен доставчик да доставя на пазарен принцип. Засега това е хипотеза, обясни Ангов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички