Халил Летифов: Обществото заслужава истината за рокадата в кабинета

Светът е мобилизиран срещу "златните паспорти", сезираме прокуратурата за бездействието на Кирил Петков, казва зам.-председателят на ДПС и на ПГ на Движението Халил Летифов

Халил Летифов: Обществото заслужава истината за рокадата в кабинета | StandartNews.com
  • Интересно е да разберем дали подкрепата на ГЕРБ за новия министър на отбраната е заради изпито кафе в Банкя
  • Светът е мобилизиран срещу "златните паспорти", сезираме прокуратурата за бездействието на Кирил Петков, казва зам.-председателят на ДПС и на ПГ на Движението Халил Летифов в специално интервю за в. "Стандарт"

Бюджетът е проинфлационен, спешни мерки в подкрепа на хората и бизнеса

Управляващите разсърдиха пенсионерите

Свързаностите на медийния и енергиен олигарх Иво Прокопиев трябва да излязат на светло

- Г-н Летифов, ДПС обяви, че макар да не иска оставката на кабинета в това трудно и сложно време на война, оценява правителството на Кирил Петков като вредно да страната, демокрацията и държавността. Адекватни ли са действията на кабинета във време на война?

- Това е съществен и важен въпрос. И с нарочната позиция, която бе изразена от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ по време на гласуването за смяна на министъра на отбраната, ние настоявахме за отговор. Защото в дебата се говореше за всичко друго, но не и за конкретните причини, довели до рокадата. На нас, народните представители и на вас, медиите, бе казано, че това е постът на Стефан Янев във Фейсбук. Но точно от тази публикация на Янев става ясно, че оставката вече му е поискана. Явно това не е конкретната причина.

По време на война и то съседна на нас, защото Русия и Украйна са ни съседи по море, институциите в България трябва да си говорят. Трябва да работят заедно и всички противоречия да бъдат забравени - както между отделните институции, така и между отделните партии, за което впрочем настояваме отдавна.Затова настояхме да се търси консенсус в Народното събрание по тези изключително важни теми. По тях не бива да се допуска политическа заигравка.

Когато става въпрос за националната сигурност, за единството на нацията или териториалната цялост и защита правата на българските граждани, ДПС компромиси не прави. Затова и казахме, че благодарение на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган сме дали българския етнически модел, който е модел за мирен преход, на България, на Балканите и на Европа. Показали сме как в тежки, размирни времена и в ситуация на противопоставяне може да се избере мирният път.Настояваме с всички средства да се отстоява единството на нацията, териториалната цялост на страната и мира в нашата Родина. Това са непреходни ценности. Именно затова помогнахме за приемане на българската позиция по отношение на войната в Украйна.  

- Благодарение на ДПС бе приета декларацията на парламента, която осъди войната в Украйна. Това стана въпреки скърцането в управляваща коалиция.Смяната на министъра на отбраната ще тушира ли напрежението в кабинета по отношение на европейското и атлантическото ни партньорство или очаквате нови пробойни?

- Ние вече видяхме разнобоя. Единият от партньорите в коалицията настоя, че гласуването е вот на доверие за правителството. Другият коалиционен партньор твърдеше, че ГЕРБ иска да заеме мястото им в управляващата коалиция. И факт е - ГЕРБ подкрепиха смяната на министъра на отбраната. Отговорът на този въпрос е важен, защото видяхме медийни публикации, че преди смяната на военния министър, е било пито кафе в 9,30 ч. в Банкя. Интересно е да разберем кой е пил кафе и дали на това се дължи подкрепата в Народното събрание. Това би отговорило на многократно прокламираните заявки за прозрачност и почтеност при взимането на решения от страна на управляващите.

- Защо ДПС помогна за приемането на декларацията?

- Ориентацията на България по отношение на НАТО и ЕС е ясна и категорична. Ние сме участвали активно в присъединяването на страната ни в НАТО и ЕС. Членството ни в НАТО и ЕС стана по време на участието на ДПС във властта. Още в зората на демокрацията, при наличието на Варшавски договор д-р Доган каза, че пътят на България е в Европейския съюз, но той минава през членството в НАТО. Има ценности, които не трябва да се влияят от политическата конюнктура - защитата здравето, живота и благоденствието на населението, мира в страната и региона. Това трябва да са основни стратегически цели.

- Редица експерти вече изказаха притеснения, че икономическите санкции срещу Русия ще рефлектират върху Европа и България. Големите страхове са свързани с доставките и цената на газа, както и с шоковото постъпване на бензина. Какви са Вашите прогнози?

- Санкциите са водещата тема в дневния ред на Европа и света и те ще имат своето отражение. Поскъпването на горивата, газа и други суровини вече е факт. Колкото по-дълго продължава войната, толкова по-голяма ще е цената, която всички ще плащаме. От една страна това ще има измерение в загубени човешки животи, а животът няма цена. От друга страна всяка секунда този конфликт ще се отразява икономически не само на Украйна и на Русия, но и на целия регион и на света.

Трябва ни отговорна и сериозна работа, за да се справим с икономическата ситуация както в България, така и в Европа, още повече, че и Европа, и светът сме ползватели на суровини и ресурси от Русия и Украйна. Това ще постави на изпитание европейските икономики. Трябват спешни мерки за справяне с последиците. Затова настояваме за прекратяване на войната и намиране на дипломатическо решение.

- Пазарите на кои суровини са критично променени?

- Критична промяна претърпяха пазарите на различни суровини и ресурси. Така например, металите достигнаха пикови цени. Някои от тях дори поскъпнаха в пъти. Пикови цени наблюдаваме и при енергоносителите, основно газа. Скок има и при горивата. Това ще повлияе и на останалите суровини, стоки и услуги.

- Как ще се справим с инфлацията, която вече е двуцифрено число и се очаква да продължава да расте?

- Повишаване търсенето и на цените на енергоносителите и на основните суровини ще има проинфлационен ефект и върху нашата икономика. Нужни са ни спешни и компетентни антикризисни мерки срещу последиците.

- Има ли достатъчно буфери в бюджета за омекотяване на удара, който се задава за различните отрасли в икономиката ни. Строителите вече са в паника заради липсата на желязо за строителството, туристическият бранш заговори за нулев летен сезон...

- Ние определихме бюджета като проинфлационен и като разточителен. Защо смятаме така? Дългът се увеличава със 7,3 милиарда лева само за тази година. Следващите 3 години се предвиждат 16-17 млрд. дълг. Това е въз основа на предвидените разходи. Но реформи няма. Беше ни промотирано, че това е най-социалният бюджет. Като обща стойност - да, но като процент от брутния вътрешен продукт са по-малко. С харчовете, които се правят по отношение на пенсиите и социалните плащания,  управляващите успяха да разсърдят всички пенсионери, защото средствата им на практика не се увеличават. Повече от половината пенсии са на минимален размер. Предвиденото осъвременяване по т.нар. „златно Швейцарско правило“ от средата на годината с 6,1% няма да покрие нито 60-те лв. добавка нито инфлацията, която расте със страховити темпове. Тук е мястото да отбележим, че Швейцарското правило работи перфектно в страни с улегнала и предвидима икономика, където няма големи колебания в ръста на икономиката, нивата на инфлация са предвидими.

Компенсациите заради високата цена на енергията трябва да бъдат в максимален размер с цел запазване на бизнеса, за да няма масови фалити в тежката икономическа ситуация в следствие на Ковид-пандемията и войната в Украйна.Много е важно помощта, която даваме на гражданите и бизнеса, да е навременна, в точния момент и да е адекватна на нуждите им.И още нещо - бюджетът, освен че закъсня, поставя пред изпитания и общините. Средствата за тях са недостатъчни и натрупват дългове.

- Мораториумът върху цената на тока изтича на 31 март. ДПС бе против налагането му. Как хората у нас ще бъдат предпазени от ново шоково поскъпване на електричеството?

- Както знаете, ние от ДПС не участвахме в гласуването му, тъй като решението за него е популистко и противозаконно. Мораториумът бе едно от грешните решения, защото той не решава в перспектива проблема. Ние предложихме да има компенсации за хората, които се отопляват на дърва и на пелети, защото те не попаднаха в обхвата на мораториума. Друг е въпросът, че получаваме сигнали, че въпреки мораториума, хората имат с 20-30% по-високи сметки за ток. Оттук нататък се изисква професионален дебат и активно участие на държавата, за да няма шоково поскъпване на тока. Има варианти, които могат да се използват в помощ на обществото, но, както неведнъж сме казвали, трябва да има диалог и необходимата експертиза.

- ДПС внесе в сряда втори сигнал до прокуратурата, свързан с т.нар. "златни паспорти". Той е за бездействието на Кирил Петков като служебен министър на икономиката, тъй като ведомството му не е приело наредба за пълен контрол на всяка инвестиция, която е основание за придобиване на гражданство или постоянно пребиваване. Какви са новите данни, които има ДПС?

- Всичко, което сме получили като сигнали в нашите пощенски кутии, сме изпратили на компетентните органи. Темата за "златните паспорти" е изключително важна и актуална и сега, когато виждаме, че във връзка с войната в Украйна тя присъства в изявленията на американския президент Джо Байдън. Той настоява да се отменя инвестиционното гражданство.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен отново се изказа, че механизмът за даване на "златни паспорти" трябва да бъде прекратен и всичко да бъде проверено. Подобна позиция има и комисията LIBE в Европейския парламент.

В първите сигнали, които получихме, имаше и руски граждани. С новия сигнал искаме да знаем какви са били действията на Кирил Петков като служебен министър на икономиката, за да се разкрият всички факти и обстоятелства.

Интересно е, че въпреки обещанията и заявките, че ще бъде подкрепена исканата от нас пълна проверката на всички гражданства и пребивавания, получени срещу инвестиции, вие си спомняте, че предложението ни не беше подкрепено в пленарната зала на Народното събрание.

- Сега ДПС отново внася тези предложения между първо и второ четене на промените в Закона за българското гражданство. Смятате ли, че този път ще бъдат приети?

- Очакваме и ще настояваме всеки случай да бъде проверен. Много е важно да се провери всичко от началото на механизма, въведен преди около 10 години. Да припомня, че ДПС и тогава бе против и сме имали последователна позиция по отношение на гражданство и пребиване, въз основа на направени инвестиции. Настояваме да се разкрие цялата истина, защото от това зависи доверието на партньорите ни към нас и към системата за допускане на гражданство. Виждаме, че целият свят е мобилизиран в тази посока.

- Движението сезира прокуратурата за схеми на Иво Прокопиев в енергетиката. Какви сигнали имате?

- Имаме сигнали за свързани фирми с медийния и енергиен олигарх Иво Прокопиев. 13 търговски дружества, опериращи фотоволтаични инсталации, свързани пряко или косвено с медийния монополист и олигарх Иво Прокопиев, в периода 2010 - 2021 година са получили малко над 550 млн. лева премии от Фонд “Сигурност на електроенергийната система”, т.е. средно по около 50 млн. лева за всяка година. Данните са от публичните годишни финансови отчети на дружествата. Въпреки огромните приходи на тези дружества, те декларират притеснително ниски печалби, което поражда съмнения за укриване на данъци чрез сделки. Всичко, което сме получили, сме предали на прокуратурата. Настояваме тя да провери дали има избягване на данъчно облагане, дали са нарушени законите и дали това пряко влияе на по-високите цени, които плащат българските граждани за ток.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай