Обрат в парламента,чупят дебелата стена с опозицията  

Депутатите от ПП предлагат да делят председателско място с ДПС в ключова комисия 

Обрат в парламента,чупят дебелата стена с опозицията   | StandartNews.com

Промяната на промяната се усети светкавично в парламента. Кабинет има, мнозинство - не. Управляващите с мъка събраха кворум и разбраха, че оттук нататък ще им е все по-трудно.

С нов стил на отношения осъмна парламентът в четвъртък. Изчегъртването бе забравено. Нещо повече - управляващите изпочупиха само за ден изградената с ненавист дебела стена с опозицията. Гласът на ДПС вече ясно се чува, грозните обиди към ГЕРБ изчезнаха. 

Първите две точки от дневния ред бяха на Движението. По предложение на ДПС парламентът създаде временна комисия за проучване строежа на газовите трасета. Вотът за председател на комисията показа нагледно новото разположение на силите в пленарна зала. За кандидата на "Продължаваме промяната" Иван Манев гласуваха 103-а депутати, за издигнатия от ДПС Станислав Анастасов - 91. Макар гласовете и на двамата да не бяха достатъчни, показателен бе фактът, че за първи път кандидат на опозицията получава такъв вот за председателски пост, още повече, че "Промяната" не позволи на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" да оглавят нито една парламентарна комисия. 

Опозицията ясно разграничи отношението си към "Продължаваме промяната" и към излъчения от нея председател на парламента Никола Минчев. Той обяви Иван Манев за избран, но си навлече убийствена критика. Четете правилника, никой няма 50 процента плюс един от вота, обявете нов избор, скочи Ива Митева. 

Не разбрахте ли, че този парламент, ако иска да оцелее още няколко дни, ще работи само в консенсус, каза Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС). И отсече: Няма да назначите шеф на временната комисия, няма да назначите шеф на КПКОНПИ, който сте решили.

След почивка Минчев се извини, оттегли заявлението си, че Манев е избран и обяви ново гласуване с нови кандидати. ПП даде предложение да си поделят шефското място с ДПС. ИТН направи още по-голям сюрприз, предлагайки лидерът на ДБ Христо Иванов за почетен председател на Комисията.

В новия вот Рамадан Аталай (ДПС) събра 91 гласа, точно с 10 по-малко от кандидата на ПП.

ИТН и БСП знаково се разграничиха от "Продължаваме промяната" и ДБ, гласувайки "Въздържал се", а не "против" за ДПС.Отново никой нямаше мнозинство, а Минчев обяви, че ще е арбитър и на първото заседание на комисията ще отиде, за да напътства членовете й сами да си изберат председател.

С всевъзможни слухове за осигуряване на мнозинство зажужаха кулоарите. Едни твърдяха, че "Промяната" преговаря с депутати от други групи по кьошетата, други открито говореха за търговия с гласове. Течаха залози дали ИТН може да се пробие с 10 милиона. Но бързо разбраха, че хората на Слави Трифонов не са група, а братство. И трудно ще ги разделят.

Новите отношения в парламента ще бъдат най-любопитни при гласуването на бюджета.Защото показват, че в него ще влязат разумните идеи на опозицията.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай