НС прие декларацията на Миков, отхвърли тази на Сидеров

НС прие декларацията на Миков, отхвърли тази на Сидеров | StandartNews.com

София. Депутатите приеха декларацията във връзка с ескалация на напрежение на етническа, религиозна и политическа основа, предложена от председателя на парламента Михаил Миков. Депутатите отхвърлиха предложената от ПП „Атака" алтернативна декларация. Документът, предложен от председателя на парламента, бе приет със 113 гласа „за", 3 „против" и нито един въздържал се. 67 народни представители се въздържаха от гласуване на текста на „Атака", 41 гласуваха „против" и само 21 го подкрепиха. Декларация по случая бе предложена и от ГЕРБ, тя също не беше приета - 83-ма депутати гласуваха „против", 92-ма „за" и 28 се въздържаха.

 

В приетата декларация се казва:

"Народното събрание на Република България:

отхвърля и се противопоставя на проявите на екстремизъм и вандалщина, публичното оправдаване на събития и признаване на личности от българската история, изповядвали фашистка идеология.

Осъжда всякакви посегателства срещу религиозни храмове и обругаването им по брутален начин, в съчетание с недопустими ксенофобски послания.

Призовава за висока отговорност на всички политически сили, на първо място – на парламентарните групи, да не допускат техни представители с неприемливи и провокативни изказвания да създават напрежение, омраза и засягане на националното единство и интересите на българските граждани.

Настоятелно призовава в навечерието на Деня на Апостола на свободата Васил Левски, всички български граждани и политически формации да се ангажират да следват неговия завет за „демократска република", в която „българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко отношение... и всички спадат под един общ закон".

Призовава парламентарните и извънпарламентарните политически сили и други организации да се въздържат от действия, които биха могли да се определят като партийно или друг вид неприемливо използване на деня на Левски".

 

Местан: Ще следваме завета на Апостола

„Ще следваме Завета на Апостола, че българи, турци, евреи ще бъдат равноправни във всички отношения, и всички ще спазват един общ закон", каза от трибуната лидерът на ДПС Лютви Местан.

"Апостолът е разбрал, че няма развитие за нито една страна, която не е сформирала своя етно-религиозен мир. Апостолът е имал силата на духа да каже всичко това в годините на чуждо владичество, огромна сила на духа се иска за това", заяви Местан.

"Преобразувахме болката от Възродителния процес във воля за обща държава. Борим се за равноправие, което четем и в завета на Апостола", заяви още лидерът на ДПС.

По думите му етнорелигиозните различия в българското общество се възприемат от определени политици не като ресурс за развитие, не като богатство, а като проблем, риск, нещо, което застрашава националните интереси.

 

Сидеров: ГЕРБ не ни подкрепиха, играят партийни игрички

"ГЕРБ, за съжаление, не подкрепиха нашата декларация, което означава, че за тях не е важна същината на въпроса, а са важни уговорки и партийни игрички", каза лидерът на Парламентарната група на "Атака" Волен Сидеров.

"Като цяло, остана незаклеймена проявата на Хафъзов", смята националистът. „Той обяви антиконституционно намерение, парламентът не го заклеймява. Декларацията на БСП е от толкова общ характер, че може да бъде приета във всеки един ден на годината", заяви Волен Сидеров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай