НС започва да закрива спецправосъдието. Какво готви Гешев

В пленарната зала влизат за обсъждане и ласуване промените в Закона за съдебната власт

НС започва да закрива спецправосъдието. Какво готви Гешев | StandartNews.com

В пленарната зала на Народното събрание днес влизат за обсъждане и евентуално гласуване промените в Закона за съдебната власт, с които се закрива спецправосъдието.

Специализираният съд и прокуратура не са постигнали заложените цели за 10-годишният период на действие със създаването им през 2011 година. Това посочват управляващите в мотивите си за поправките. Допълват, че спецправосъдието се е превърнало в политическа бухалка и създава допълнителни рискове за независимостта на съдебната власт и върховенството на правото.

Проектът на закона вече беше одобрен на първо четене в ресорната парламентарна комисия, а против него гласуваха от ГЕРБ и ДПС.

Промените предвиждат още да отпаднат кариерните бонуси за членовете на ВСС, главния прокурор и инспекторите от инспектората към ВСС. Създавали привилегия за съответните магистрати при възстановяването им на длъжност след приключване на мандата им, която им предоставя несправедливо преимущество за кариерно израстване пред останалите съдии и прокурори и следователи.

Главният прокурор Иван Гешев вече обяви, че ако Народното събрание одобри промените той ще сезира Конституционния съд, защото по думите му зад проекта се крият нелегитимни интереси.

Закриването на специализираното правосъдие не е съдебна реформа, а юридическа катастрофа, смята Гешев. Според него то ще предизвика криза в областта на наказателното правораздаване.

Иван Гешев предупреди, че със закриването на специализираното правосъдие има опасност да „катастрофират“ делата срещу тези, които биват наричани "олигарси", възможно е да бъдат вдигнати запорите на над 3 млрд. лв., наложени по искане на КПКОНПИ. „Това, което се случва е в интерес на мафията, на олигархията, не на българските граждани“, подчерта главният прокурор.

Специализираното правосъдие се ползва с изключителна международна подкрепа, напомни главният прокурор и посочи, че Специализираната прокуратура бе избрана за домакин на Секретариата на Постоянната конференция на прокурорите, работещи по дела за организирана престъпност, след състезание с други прокуратури.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай