Понеделник,

Ново предупреждение от БСП! Ще се дръпнат ли от коалицията?

От: Рачо Рачев -
3997
Ново предупреждение от БСП! Ще се дръпнат ли от коалицията?
A
A
A

Ако парламентът приеме решение за изпращане на военна помощ за Украйна, лидерът на БСП Корнелия Нинова, която е министър на икономиката, няма да подпише документ за износ на оръжие. "Ако всичко това се случи, трябва да бъде търсен друг министър на икономиката и друг партньор в коалицията", предупреди в интервю за БНР председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски.

"Докато се изпълнява коалиционното споразумение, проблеми няма да има", заяви той.

По думите на Свиленски е нормално да има различни мнения, но е ненормално те да се решават пред медиите. "Управляващата коалиция върви по изпълнението на коалиционното споразумение", подчерта Свиленски и добави, че само избирателите могат да решат дали да има предсрочни избори.

"Не мисля, че е нормално и че ще е добре за обществото да се отива пак на предсрочни избори", каза депутатът.

Според него за управител на БНБ трябва да има единна кандидатура на четворната коалиция. "Тази кандидатура не трябва да бъде партийна, а експертна и призната от максимален брой специалисти и граждани. Тъй като гуверньорът на Народната банка е много важен с оглед на бъдещото присъединяване на България към еврозоната и ситуацията, в която се намираме", обясни Георги Свиленски.

Той подчерта, че кандидатурите на Андрей Гюров и Любомир Каримански не са подходящи, защото са политически и не са получили подкрепата на четирите формации в управляващата коалиция.

БСП ще предложи пакет от социални мерки, които вече са представени на коалиционните партньори: "Въвеждане на необлагаем минимум в рамките на една работна заплата. Въвеждане на таван на някои от цените на стоките от малката потребителска кошница. Разликата на производителите ще бъде платена от нарочно създаден фонд, който да плати до реалната цена на производителите. Предлагаме въвеждане на диференциран ДДС на регулирани стоки - ток, вода, лекарства".

Георги Свиленски изтъкна, че БСП е последователна по темата за преговорите на Република Северна Македония. "Докато не бъдат изпълнени договорът и декларацията за РСМ, България не трябва да предприема започване на процес на преговори, тъй като трябва да отстояваме националния си интерес", категоричен бе той.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички