Ново напрежение между Радев и Асен Василев, в какво се замесиха

Президентът препоръча по-нисък ДДС за хляба, финансовият министър твърдо против

Ново напрежение между Радев и Асен Василев, в какво се замесиха | StandartNews.com

Нов задочен спор се разрази между президента Румен Радев и правителството в лицето на вицепремиера Асен Василев.

Държавният глава коментира днес, че кабинетът трябва да помисли за намаляване на ДДС върху хляба. По-късно обаче в парламента финансовият министър отсече, че това няма как да се случи.

Пропоръката си към правителството да разгледа спешно проблема с хлебопроизводството Радев направи по време на посещение в производствена база за хляб в Добрич.

"Виждате, че дебатът и решенията за диференцирани ставки на ДДС вече изостава. Не искам въобще да влизам в периметъра на решения на правителството, това е техен ангажимент и отговорност, но моят призив е правителството и парламентът да се вслушат в хората, които произвеждат хляба, защото диференцирана ставка 9% ДДС само върху хляба е стратегическо решение, може да доведе и до изсветляване на производството, до ефективна борба със сивата икономика", заяви Радев.

Отговорът на Асен Василев не закъсня:

"Имаме коалиционно споразумение, там е ясно записано, че диференцирани ДДС ставки, изключая тези, които са заварени покрай Covid кризата, няма да се приемат. А и това, което видяхме, че когато бяха намалени ДДС ставките, примерно за ресторантьорството, това не доведе до по-ниски цени за крайния потребител", коментира финансовият министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай