Новият военен зам.-министър каза задава ли се ядрена заплаха

Йордан Божилов изтъкна и че НАТО няма никакво намерение да воюва с Русия

Новият военен зам.-министър каза задава ли се ядрена заплаха | StandartNews.com

Използването на ядреното оръжие крие огромен риск от тотална война. На този етап не виждам такава заплаха. Нямаме и основания да се притесняваме от разрушения или взрив, подобен на чернобилския. Това коментира в студиото на „Събуди се” зам.-министърът на отбраната Йордан Божилов. 

Той уточни, че НАТО няма никакво намерение да воюва с Русия и да се конфронтира със страната във военен аспект. „Предполагам също и че Русия не би дръзнала да използва военна сила срещу натовски държави”, каза още зам.-министърът. Той заяви категорично, че български войски няма да бъдат изпращани на територията на Украйна. 

По думите му Българската армия няма всички способности, необходими да се посрещнат потенциални рискове. „Ние нямаме дронове, нямаме определени системи за командване и контрол. Ще ни трябва допълнително разузнавателна информация. Всичко това ние ще поискаме и ще говорим с наши съюзници за усилване на тази батальонна бойна група”, добави той.

Божилов обяви, че вече се водят разговори и се уточняват параметри за усилване на батальонната ни бойна група. „Вече нашите съюзници ни подпомагат в „еър полисинга”. Самолетите, които са на българска територия, подпомагат нашите военновъздушни сили”, посочи зам.-министърът.

Той коментира, че заради въоръжения конфликт в Украйна България няма да може да ремонтира самолетите ни МиГ-29 и Су-25. „Те са съветско производство и досега се ремонтираха основно в Русия и Беларус. Санкциите срещу Русия, общата геополитическа ситуация не предполагат тези самолети да бъдат ремонтирани там, ще се търсят други варианти”, посочи Божилов.

Зам.-министърът коментира, че страната ни разполага с 15 самолета МиГ-19. Колко обаче са оперативни Божилов не посочи. И отново поясни: „Ние няма да предоставяме наши самолети на Украйна. НАТО не желае да се конфронтира военно с Русия”, категоричен беше той.

На въпрос дали очаква допълнителни войски на наша територия, Божилов отговори: „На този етап мисля, че не е необходимо, но ситуацията е динамична”, заяви зам.-министърът.

Той каза, че оценките, които се изготвят, показват, че няма непосредствен военен риск за България. „Най-голямата заплаха за страната е продължаващата война - тя има пряко следствие - огромната бежанска криза”, уточни Божилов.

„Тази европейска архитектура за сигурност, която позволи Европа да се развива благополучно - финансово, икономическо и културно, се дължи именно на тази система за сигурност, а тя за съжаление сега се разпада”, добави зам.-министърът.

Батальонната група

„Това ще бъде бойна група от 1 000 военнослужещи - основно български. Тя ще действа както на територията на страната, така при необходимост и на територии на други натовски държави. Така е по решението на Министерския съвет”, уточни Божилов.

Той подчерта, че България не разчита единствено и само на тази бойна група за отбраната си. „Ние разчитаме на нашата армия, както и на нашите съюзници по линия на НАТО, и на Европейския съюз”, каза още зам.-министърът.

„Това са 1 000 души. Хиляда военнослужещи на фона на стотици хиляди от другата страна не представляват заплаха за Русия. Идеята на тези бойни групи е да покаже първо солидарност. Че НАТО не изоставя държавите си, че НАТО е солидарен. Втората цел беше да подкрепи отбранителния потенциал на страните, в които са разположени”, категоричен е той.

За бомбоубежищата в страната

„Някои жилищни блокове са строени с тези съоръжения. Те биват убежища и укрития - укритието е това, което може да предпази от непосредствена атака, бомбардировка и там човек  може да изкара няколко дни. Убежището вече е сериозно съоръжение, където хората могат да изкарат седмици, понякога и месеци. В някои блокове има укрития”, обясни Божилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай