Вторник,

Новина от Евросъюза хвърли Кирил Петков в екстаз

От: Рачо Рачев -
48357
Новина от Евросъюза хвърли Кирил Петков в екстаз
A
A
A

Лидерите на Европейския съюз са одобрили предложение на България за създаване на споделен фонд, който да поеме разходите около бежанската вълна от Украйна. Това обяви премиерът Кирил Петков пред журналисти след срещата на върха във Версай.

"Това, което обсъждахме днес, и България беше водещата страна, която го предложи, е общ кохезионен фонд за бежанците от Украйна, за да може европейското семейство заедно да плати разходите за тези бежанци, а не всяка държава да се бори самостоятелно", обясни премиерът.

Петков подчерта огромното одобрение, което е получило българското предложение за европейска солидарност, от страна на лидерите в рамките на Съвета. Положителна е оценката и на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщават от правителствената пресслужба.

Комисията предстои да предложи различни варианти как да бъдат покрити разходите, които сега страните сами плащат. Кирил Петков посочи българския модел като възможна основа за изработването на цялостната европейска политика по темата.

По отношение на икономическата ситуация премиерът, че наред с покачването на цените на петрола и газа, намалява растежът. При това положение е от съществено значение европейските правителства да стимулират икономиките си, така че да има по-инвестираща фискална политика.

Нашият бюджет покрива точно тези рамки – имаме бюджетен дефицит, но той е инвестиционен – в подкрепа на българската икономика, отбеляза Петков.

Той съобщи, че скоро предстои редовно заседание на Европейския съвет, който допълнително ще се занимае с темата и европейските страни ще дадат своите предложения по тези проблеми. Тези кризи могат да се борят, когато работим заедно в синхрон, заяви Кирил Петков.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички