Понеделник,

Новата правосъдна министърка каза как ще работи с Гешев

От: Рачо Рачев -
Новата правосъдна министърка каза как ще работи с Гешев
A
A
A

Трябва да започнем диалог и оттам-нататък ще търсим подкрепа. Затова казах много ясно - спешните промени ще се случат веднага, коментира Надежда Йорданова, която е предложена за министър на правосъдието в проектокабинета на Кирил Петков.

Йорданова отговори на въпрос на БНТ как смята да работи с главния прокурор Иван Гешев.

Това ще видим още в следващите дни, в рамките на правомощията си, аз ако бъда избрана като министър на правосъдието, а и като гражданин, ще продължавам да настоявам, че той трябва да е отчетен и да носи отговорност. Аз ще настоявам прокуратурата да предложи реален програмен принцип в реформирането на своя бюджет с реални показатели, които да бъдат проследими, заяви Йорданова.

Първите законодателни мерки, които ще предложим, са във връзка с измененията в статута на ВСС, ограничаване правомощията на главния прокурор, закриване на спецсъдилищата, преструктуриране на КПКОНПИ, така че да не бъде бухалка на властта, а реален противокорупционен орган, така че всичко ще предстои и ние сме готови за голяма, висока скорост, категорична е Надежда Йорданова.

Относно нейния ресор, тя заяви, че това е един от секторите, в които са фокусирани надеждите на хората.

И това е напълно разбираемо, защото всички бяхме на улицата именно с искане за по-голяма справедливост. Приоритетите са ясни - имаме готовност. Нашият основен фокус ще бъде човекът като личност, като същество, да бъде в центъра на правосъдието, а правосъдието да бъде справедливост, а не война на клики, едни да си запазят властта, а други корупционните практики. Това е един от начините да преучредим обществения договор и да върнем доверието на хората, както в парламентаризма, така и в държавните институции, смята Йорданова, която е предложена от квотата на "Демократична България".

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички