Четвъртък,

Нова разправия в парламента за зеления сертификат

От: Рачо Рачев -
Нова разправия в парламента за зеления сертификат
A
A
A

Заседанието на Народното събрание днес вместо с парламентарен контрол започна с разглеждане на точката, която скара депутатите по време на изминалите две заседания – как да работят поставените под карантина народни представители и трябва ли зеленият сертификат да служи за вход в парламента, предаде Нова телевизия.

„В една война печели този, който по-добре познава и предвижда врага. Ваксините обучават нашия имунитет да предвижда и да познава врага. Сертификатът у нас вече е въведен за голяма група граждани, включително децата ,които ходят на училище. Причините са експертни, медицински и включват факта, че ваксините снижава с 60% риска от разпространение на заразата, със 70% постъпването в болница и с 90%  - смъртните случаи”, заяви проф. Александър Симидчиев, който прочете декларация от името на парламентарната група на „Демократична България”.

Според него сертификатът трябва да важи за всеки народен представител, както важи за всеки гражданин.

„Макар заповедта на здравния министър да не покрива съдебната и законодателна власт, би било проява на тежка липсва на морал и представителство да не приемем отговорността и да не се съобразим с това изискване и на територията на Българския парламент. Тук идват и граждани, и журналист, и външни лица, поради което има характеристики, надвишаващи тези на работното място. От нашето действие или бездействие произтичат измерими здравни неблагополучия именно заради разнородността на сигналите, които подаваме на гражданите от тази висока трибуна”, подчерта Симидчиев.

Той припомни, че ролята на зеления сертификат е само една - лицето, което го притежава, да докаже, че не е било в контакт с носител на вируса, нито е заразен. Депутатът подчерта и факта, че подобна мярка е въведена в други страни в ЕС.

Депутатът от БСП Георги Михайлов посочи, че мнението на парламентарната група съвпада с това на председателят на ПГ на „Продължаваме Промяната”. Той посочи, че мярката ще бъде обсъдена между представителите на двете партии, които ще се обединят в общо решение. Михайлов добави, че всички представители на БСП в парламента имат зелен сертификат, но били възмутени от въвеждането му в България.

„Мярката трябва или да важи за всички, или да не важи за никого. Щом министърът не може да си оправи заповедите, не може да си оправи нещата, трябва да бъдем честни и да кажем точно това. Няма друга теза, няма други философствания”, контрира Маноил Манев от ГЕРБ.

Председателят на ПГ на „Има такъв народ” Тошко Йорданов пък отправи критика към „Демократична България”. Според него от трибуната те са заявили, че няма да подкрепят предложението на Асен Балтов от ГЕРБ за въвеждането на сертификата в залата, а днес посочили, че ще го подкрепят. Атанас Славов от „Демократична България” обаче обясни, че всъщност от партията ще излязат с контрапредложение.

„Ние не ограничаваме права, напротив – ние ги разширяваме. Даваме право на депутатите да участват в работата на парламента. Дали събранието прилича на мол или не, приликите и разликите може да се окажат повече, доколкото коалиционните преговори се водят в мол. Няма драма тук. Отношението ни към зеления сертификат е просто – или го приемаме, или не. Хубаво, внесете същото предложение като на ГЕРБ и да се приключва”, призова Любен Дилов-син.

Според Крум Зарков от БСП обаче според предложението на ГЕРБ депутатите без зелен сертификат ще имат повече права от тези, които имат.

„Народните представители без зелен сертификат ще имат право да избират дали да работят дистанционно, докато тези със сертификат ще бъдат задължени да присъстват в парламента. От ГЕРБ използват темата, за да засвирят на струната, че депутатите зачитат себе си повече от другите. Това залегнало в обществото чувство има своето основание и не в зеления сертификат е проблемът”, заяви депутатът от левицата.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички