Събота,

Нова коалиция – за хартиената бюлетина зад параван

От: Георги Георгиев -
789
Нова коалиция – за хартиената бюлетина зад параван
A
A
A

 

 

БСП поиска да се върне гласуването на хартия като равнопоставено на машинния вот. Такъв проект за промяна в Изборния кодекс внесоха в понеделник в деловодството на парламента депутати от Столетницата.

Промените в законопроекта предвиждат избирателят да не бъде задължен да упражни правото си на вот само на машина, ако секцията наброява над 300 гласоподаватели, както беше досега. Мотивът на вносителите - депутатите от левицата Георги Свиленски, Филип Попов и Румен Гечев, е, че задължителното машинно гласуване е отблъснало безпрецедентно много хора от изборите, притеснени, че няма да се справят с техниката.

Избирател, който гласува с хартиена бюлетина, няма да може да гласува машинно, гласят още поправките.  Поправките в Изборния кодекс въвеждат изискването вместо кабина за гласуване да има параван, а резултатите от машинния вот и от този на хартия да бъдат сумирани и вписани в секционния протокол. Към него ще се прилага обаче и машинният протокол, както беше на последните два парламентарни избори.

Общият брой на намерените в изборните кутии хартиени бюлетини и на подадените машинно гласове трябва да е равен на общия брой избиратели в секцията, гласят промените.

Потвърдените машинни гласове следва да са равни на отпечатаните от системата контролни разписки, посочват вносителите от БСП.

Позволява се видеозаснемане и видеоизлъчване от страна на кандидати, застъпници, наблюдатели при приемането и проверката на протоколите при спазване на неприкосновеността на личните данни.

За връщане на хартиените бюлетини отдавна настояват и от ГЕРБ, а днес председателят на ПГ на партията Десислава Атанасова отново повдигна темата от Русе, където беше на среща с избиратели.  "Предсрочните избори предстоят, дори са вече закъснели. Единственото, което трябва да направи Народното събрание преди да се разпусне, е да върне възможността да се гласува с хартиени бюлетини", заяви депутатът от ГЕРБ.

Задължителният машинен вот в секции с над 300 избиратели в страната и в чужбина беше въведен от 45-ото Народно събрание, като промените в Изборния кодекс бяха единственият напълно приет законопроект от този парламент.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички