Четвъртък,

Нов сблъсък! Бившият шеф на Булгаргаз атакува енергийния министър

От: Рачо Рачев -
474
Нов сблъсък! Бившият шеф на Булгаргаз атакува енергийния министър
A
A
A

Задължения няма, всички сметки на "Булгаргаз" са платени, заяви в интервю за бТВ освободеният изпълнителен директор на компанията Николай Павлов.

Той беше категоричен, че е оставил обществения доставчик в отлично финансово състояние, а целта е на пазара да влязат ударно търговци и да заемат мястото на обществения доставчик. Павлов прогнозира, че ако се стигне до този сценарий, индустрията ще заплаща с 30-40% по-високи цени за синьото гориво.

Министърът на енергетиката Александър Николов съобщи на брифинг рано тази сутрин, че има натрупани задължения от освободения борд на дружеството, които са 650 млн. лева, а ликвидната дупка в „Булгаргаз“ е 200 млн. лева.

„Не мога да разбера какво значи ликвидна дупка, газът е предплатен към „Газпром“ на 60% както е по договор и 100% са платени доставките към азерската компания“, заяви Николай Павлов.

„Това е поредната лъжа. Всички сметки са платени, има буфер от 110 млн. лева под формата на банкови кредити, на изключителни ниски лихви. В края на годината „Булгаргаз“ е близо на 99 млн. печалба и рекордни продажби и без нито един лев задължения“, каза още той.

Според него целта е „Булгаргаз“ да бъде изтласкан от пазара, защото със своята търговска политика успява да спечели почти целия пазар. 

По думите му на мястото на дружеството ще дойдат търговците, които отдавна имат апетити към този пазар. „Ако има още играчи, те ще закупуват газа при пазарни условия и ще доставят тук със съответните премии. И сега не е забранено на тези търговци да оперират на българския пазар, но за съжаление не могат за докарат такава цена  като „Булгаргаз“, обясни Павлов.

„Готвят се промени в нормативната уредба така, че да бъде ограничено влиянието на „Булгаргаз“, така че да могат да влязат други доставчици, което в крайна сметка ще доведе до повишение на цените на природния газ и индустрията ще трябва да плаща значително по-високи цени“, обясни бившият изпълнителен директор на дружеството.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички