Нов сблъсък! Бившият шеф на Булгаргаз атакува енергийния министър

Според Николай Павлов целта е „Булгаргаз“ да бъде изтласкан от пазара

Нов сблъсък! Бившият шеф на Булгаргаз атакува енергийния министър | StandartNews.com

Задължения няма, всички сметки на "Булгаргаз" са платени, заяви в интервю за бТВ освободеният изпълнителен директор на компанията Николай Павлов.

Той беше категоричен, че е оставил обществения доставчик в отлично финансово състояние, а целта е на пазара да влязат ударно търговци и да заемат мястото на обществения доставчик. Павлов прогнозира, че ако се стигне до този сценарий, индустрията ще заплаща с 30-40% по-високи цени за синьото гориво.

Министърът на енергетиката Александър Николов съобщи на брифинг рано тази сутрин, че има натрупани задължения от освободения борд на дружеството, които са 650 млн. лева, а ликвидната дупка в „Булгаргаз“ е 200 млн. лева.

„Не мога да разбера какво значи ликвидна дупка, газът е предплатен към „Газпром“ на 60% както е по договор и 100% са платени доставките към азерската компания“, заяви Николай Павлов.

„Това е поредната лъжа. Всички сметки са платени, има буфер от 110 млн. лева под формата на банкови кредити, на изключителни ниски лихви. В края на годината „Булгаргаз“ е близо на 99 млн. печалба и рекордни продажби и без нито един лев задължения“, каза още той.

Според него целта е „Булгаргаз“ да бъде изтласкан от пазара, защото със своята търговска политика успява да спечели почти целия пазар. 

По думите му на мястото на дружеството ще дойдат търговците, които отдавна имат апетити към този пазар. „Ако има още играчи, те ще закупуват газа при пазарни условия и ще доставят тук със съответните премии. И сега не е забранено на тези търговци да оперират на българския пазар, но за съжаление не могат за докарат такава цена  като „Булгаргаз“, обясни Павлов.

„Готвят се промени в нормативната уредба така, че да бъде ограничено влиянието на „Булгаргаз“, така че да могат да влязат други доставчици, което в крайна сметка ще доведе до повишение на цените на природния газ и индустрията ще трябва да плаща значително по-високи цени“, обясни бившият изпълнителен директор на дружеството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай