Нинова насрочва референдум за коалиция

Нинова насрочва референдум за коалиция | StandartNews.com

Лидерът на БСП призова за общ фронт срещу ГЕРБ

Референдум от 27 юни до 3 юли

БСП е партията, която ще слуша народа, на нас най-много ни отива да дадем този пример във вътрешнопартиен план. Това заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова, представяйки решението за провеждане на вътрешнопартиен референдум.

Той ще се осъществи от 27 юни до 3 юли. За него Нинова призова за пълна мобилизация. „Първо, за да постигнем максимален ефект, партията да си каже мнението по въпросите, които ще ви предложим от Иизпълнителното бюро. Второ, да направим от това една кампания в страната. Нека това да бъде разговор не само за формата на явяване на БСП на тези избори, нека бъде разговор за смисъла на президентската институция, за характера на президентската институция. Това да бъде разговор за поставяне на приоритети в националната политика", разясни Нинова пред своите.

По думите й, един президент трябва да отстоява националния интерес и да работи в полза на всички българи. Нинова поясни, че проекът на бюлетинта за референдума е в две части. „Първо, по какъв начин БСП да участва в изборите за президент и вицепрезидент на Република България през 2016 г.", каза тя и поясни, че отговорите са: в коалиция с други партии и организации, самостоятелно като партия, като подкрепи кандидат на друга партия или организация, като подкрепи независим кандидат, издигнат от инициативен комитет. Вторият въпрос е с кои партии е допустимо БСП да преговаря за издигането на общи кандидати за президент и вицепрезидент. Лидерът на БСП поясни, че в отговора е изброено: партии от Коалиция „БСП лява България", АБВ, Атака, ВМРО, Движение 21, ДПС, НФСБ, други партии и организации.

„Ще се опитаме и на национално ниво да превърнем това допитване в кампания, защото с него даваме и друг знак, ние сме "за" това народът да си казва мнението чрез референдуми и това е най-важният глас при вземането на решенията в политиката. След като ние смятаме така на държавно ниво, на нас най-много ни отива да дадем този пример във вътрешнопартиен план. Членовете на партията да казват какво ще правим оттук нататък", категорична е Нинова.

Общ опозиционен фронт в цялата страна

"Нека да направим общ опозиционен фронт в цялата страна", призова още Нинова по време на Националния съвет на БСП, цитирана от Фокус. „В цялата тази актуална ситуация, какво правим ние? Обявихме на предишния пленум, че тръгваме в ясна, категорична, аргументирана опозиция на това ,което предлага ГЕРБ. Вярвам, че вие сте забелязали това поведение", каза Нинова и обясни, че това няма да стане, ако се прави само на национално ниво.

Тя призова своите другари, когато се приберат в страната, да започнат опозиционни действия срещу ГЕРБ. „Обещаха да не вдигат данъци и такси, да не изреждам на колко места това се случва вече", коментира Нинова. Тя даде пример билетите в София и призова да се изтъкват подобни отстъпления от обещанията на ГЕРБ. Стана ясно, че БСП е взело решението да кани в парламента ръководствата на другите парламентарни партии, които не участват в това управление, за да говорят за политически и опозиционни действия, но и за да търсят подкрепа в тяхната опозиционна политика.

„Ние трябва да предложим други решения на онези две трети от българския народ, които не харесват правителството на Бойко Борисов", заяви Корнелия Нинова. 

За разпада на ПГ на БДЦ

 „От последната ни среща настъпиха някои нови събития в политическия и обществения живот на страната. Вчера още една парламентарна група се разпадна, т.е. ще се задълбочава проблемът с парламентарните мнозинства", каза Нинова, коментирайки събитията с ПГ на БДЦ. По думите й, това още повече ще внесе нестабилност. „Така не се правят политики. Това ще бъде допълнителен принос към досегашната практика, решенията в парламента да се взимат на база на пазарлъци", коментира Нинова.

Мораториум върху изборните правила до произнасяне на КС

"Предлагам ПГ на „БСП лява България" да внесе предложение за замразяване на всички промени в ИК докато не се произнесат народът и Конституционният съд", апелира още партийният лидер. И продължи: "На фона на всичко това и на ситуацията в страната се разиграват тясно партийни пазарлъци на терена на изборното законодателство. БСП се обявява против такава практика и в позицията ни по ИК ние ще ви предложим следното решение: да одобрите Парламентарната група на БСП да внесе проект за решение в НС за налагане на мораториум върху изборните правила, докато Конституционния съд не се произнесе по внесения сигнал и докато референдумът, който вече е насрочен, не се произнесе, т.е.- народът не си каже мнението по тези въпроси".

По думите й, на всички е ясно, че каквото и да се направи по изборните правила, то е конюнктурно. Нинова определи това като нестабилно законодателство. „Това, което се прави в момента, е неуважение към държавността в лицето на КС като единствен имащ правомощия да се произнася, неуважение към суверена народа", коментира Корнелия Нинова. Според нея никакъв тясно партиен интерес не може да промени това. „БСП е отговорна партия, която държи за спазването на принципа на конституцията. Моля за вашето решение по този въпрос", добави Нинова.

Финансиране за структурите

"Обещанието, че вие ще получите по-сериозно финансиране, за да можете да работите спокойно особено в предизборна кампания, нямайте съмнение - ще бъде изпълнено",  обърна се към своите Нинова. Тя гарантира, че БСП изпълнява обещанието си да се изнесат заседанията на Изпълнителното бюро в страната. Нинова припомни, че са започнали от Благоевград и че общото впечатление е, че тези заседания протичат много добре.

„Дават своя ефект. Ние не заседаваме само в областния център, всеки един от членовете на ИБ беше по общините, където се обсъдиха общински въпроси, въпроси от местно естество, които вълнуват хората и на които ние ще предлагаме решения", обясни Нинова и обяви, че тази практика ще продължава.

Тя предложи следващото такова изнесено заседание да бъде в Стара Загора. „Изпълняваме общението си да подпомогнем структурите чрез различно съотношение във финансирането център-местни организации", посочи Нинова. Тя обяви, че ще предложи на членовете на НС на БСП в следващите точки в дневния ред съвсем нова и различна концепция от досегашната за функции на Национален предизборен щаб.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай