Нинова възмутена, че Радев и Борисов говорят в един глас

В бюджета за 2022 г. са заложени огромни държавни инвестиции - 100% ръст

Нинова възмутена, че Радев и Борисов говорят в един глас | StandartNews.com

В бюджета за 2022 г. са заложени огромни държавни инвестиции - 100% ръст. Държавата вкарва пари в икономиката, това ще се отрази следващите месеци. Трябва бързо да се приеме бюджетът, за да тръгнат парите към хората, обяви в интервю за НоваНюз вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

"Връхлетяха ни няколко кризи, от правителството разбираме това. Не ни се дадоха и 10 дни спокойствие. На Петков и екипа му, на всички нас, трябваше да се даде по-голям толеранс. Хората искат бързи резултати, правим всичко по силите си", каза Нинова.

Относно критиките на президента към властта тя разкри, че никога не е допускала, че Радев и Борисов ще говорят в един глас. "Не го разбирам. Търся политическа логика и не я намирам", обясни тя. И посочи целите на правителството: "Да помогнем на домакинствата - наложихме мораториум; да помогнем на бизнеса - 250 лева на мегаватчас помощта ще се усети; увеличаваме доходите заради инфлацията - ръст на минималната заплата, на втората година майчинството, ваучери за храна; ще подпомагаме училища и болници".

Нинова съобщи, че ще бъде предложено преизчисляване на всички пенсии. 1,5 млрд. лева ще са необходими за него. 760 лева ще е предложението на БСП за минимална заплата. А министерството работи и за намаляване на посредниците между производителите и потребителите. Относно продажбата на дърва министърът подчерта, че целта е да се премахне черния пазар, за да спадне цената на дърва за огрев. "Хората ще усетят, че държавата се грижи за тях", обеща тя.

За Държавната петролна компания, създадена от бившето правителство на ГЕРБ, Нинова обясни, че за 3 години от създаването си нищо не е направено за нея. Затова предстои нейното закриване.

За колекторските фирми министърът предлага официален регистър, да имат капитал от 500 000 лева, управляващите да не са осъждани. "По отношение на длъжниците, те трябва да бъдат уведомени за дълга, има изисквания за събирането на вземания, за да не се стига до тормоз. Ако това не се случи, са предвидени административни наказания. 4 млрд. лева се въртят в този сектор", коментира Нинова.

Министърката има 4 цели за държавните предприятия. Да спрат кражбите, махане на източващите ги фирми, оставащите средства да се реинвестират. Има случаи на външно счетоводство. Да могат да кандидатстват по проекти и да има по-добро представяне на българската търговия зад граница", каза тя. И определи като фалшива новина спирането на работа на завод "Арсенал".

Според нея 500 млн. са платени за ремонт за язовири, а всъщност само един е ремонтиран законно. Над 400 подлежат на ремонт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай