Нинова размества важни директори. Има ли закачка с Радев?

Основната промяна е смятана на изпълнителния директор на ДКК Михаил Кумчев

Нинова размества важни директори. Има ли закачка с Радев? | StandartNews.com

Ръководеното от вицепремиера Корнелия Нинова министерство на икономиката и индустрията на 8 март е предприело действия за промяна в начина на представляване на Държавната консолидационна компания (ДКК). Това съобщи бТВ след проверка на документи, входирани в Търговския регистър.

Става дума за промени по отношение на кадри, назначавани от служебните правителства на президента Румен Радев.

Основната промяна е смятана на изпълнителния директор Михаил Кумчев, който беше назначен само преди около месец. Той остава в петчленния съвет на директорите, но излиза от „тройката“, която представлява дружеството, в системата на което са компании като "Кинтекс", "ВМЗ Сопот", „Ел Би Булгарикум“ и др.

Кумчев е син на дългогодишния депутат от БСП от смолянските листи Тодор Кумчев. Михаил Кумчев е собственик фирма "Скорпиус 70", регистрирана в Смолян, с предмет на дейност "букмейкърска дейност, събиране на залози за участие в хазартни игри".

На негово място с решение на Съвета на директорите е избрана Смиляна Николова Нитова-Кръстева, която до този момент също е била част от борда. Нитова-Кръстева е бивш народен представител от левицата.

По време на заседанието Кумчев не присъства "по уважителни причини". Неговата смяна идва по-малко от месец, след като той бе назначен на тази позиция.

Повишен е Ивайло Лилов, който от обикновен член на борда става заедно със Нитова-Кръстева и Таня Митова представител на ДКК. Лилов е бивш областен председател на БСП във Враца.

Промените все още не са вписани от Търговския регистър, тъй като не е представена декларация от Ивайло Лилов, че не заема позиции на трудов договор в компанията.

От Министерството на икономиката излязоха с лаконично съобщение, в което се казва:

"Не се сменя ръководството на Държавната консолидационна компания. Съставът му е същият. Прави се промяна в разпределението на функциите между членовете вътре в Борда на директорите. Членът на Съвета на директорите с представителни функции става изпълнителен директор, а изпълнителният директор остава само член на съвета."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай