Нинова смени шефа на военните заводи, връща стар директор

Освободен е досегашният шеф на предприятието Иван Гецов

Нинова смени шефа на военните заводи, връща стар директор | StandartNews.com

Току-що назначеното ръководство на Държавната консолидационна компания (ДКК) е сменило ръководството на Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ), показва справка в Търговския регистър, цитирана от БНТ.

Освободен е досегашният шеф на предприятието Иван Гецов като на негово място е назначен дългогодишният директор на ВМЗ Иван Стоенчев.

Собственикът на ВМЗ - ДКК е дружество към Министерството на икономиката на подчинение на вицепремиера Корнелия Нинова.

Компанията също има ново ръководство, което беше вписано в търговския регистър през тази седмица. Именно смяната в ВМЗ е едно от първите решения на дружеството.

В решението на ДКК няма мотиви за смяната. Докато беше министър на икономиката, сегашният премиер Кирил Петков беше призовал четирима от общо петимата в борда на директорите на ВМЗ да си подадат оставката заради лоши резултати на компанията. Сред исканите оставки обаче не беше тази на Иван Гецов.

Гецов е изпълнителен директор на ВМЗ-Сопот от 2016 г. Тогава от поста беше освободен сега назначеният Иван Стоенчев. От същата година Вазовските машиностроителни заводи са прехвърлени от Министерството на икономиката към Държавната консолидационна компания (ДКК). В мегаструктурата влизат още оръжейният търговец "Кинтекс", ремонтната компания "Монтажи" и други.

Според отчета на ВМЗ за първите девет месеца на годината, компанията е на печалба от над 5 млн. лева. Резултатът обаче е по-нисък спрямо същия период на 2020 г. Общият размер на задълженията на компанията е 126 млн. лева като 17 млн. от тях са дългосрочни. В отчета е отбелязано, че има намаление на търсенето на специална продукция и предстои оптимизация в завода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай