Нинова се изплаши! Какво да прави с партиите на Петков и на Слави

По думите ѝ ключови са БСП остават темите за цените, инфлацията и доходите

Нинова се изплаши! Какво да прави с партиите на Петков и на Слави | StandartNews.com

Размяната на остри реплики и напрежението между „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“ е притеснително, оплака се в интервю за бТВ вицепремиерът, министър на икономиката и лидер на БСП Корнелия Нинова.

По думите ѝ основната причина са номинациите за управител на БНБ. Според нея партиите в коалицията е трябвало изначално да се обединят около една експертна кандидатура, а не да са партийно излъчени депутати. „Споразумението държи коалицията и държим то да се спазва. БСП не спорим за постове, не се караме за пари и договори“, коментира Нинова.

Лидерът на социалистите напомни, че една от червените линии за партията е България да не предоставя военна помощ на Украйна. „Българското правителство и българският парламент не са взимали решение за износ на оръжие на боеприпаси. Вярвам, че това ще остане така, защото за нас това е червена линия. Имаме решение за подпомагане на Украйна само с хуманитарна помощ и го изпълняваме“, заяви тя.

„Възраждане“ изключително много злоупотребяват с тази тема, поднасят невярна информация и това е опасно. Ако смятат, че ще направят партиен авторитет и ще си повишат доверието чрез тази позиция, то това е опасно за националната сигурност“, коментира Нинова.

„Ако се стигне до такова решение, ние се оттегляме. Законите в България са такива, че окончателно трябва да се подпишат документите от министъра на икономиката и индустрията. Заявявам категорично за пореден път – не бих си сложила подписа под това. Ние искаме войната да спре, искаме мир и спокойствие. Няма как, когато искаш мир, да снабдяваш страните във войната да продължават да се убиват“, заяви Корнелия Нинова.

По думите ѝ ключови са БСП остават темите за цените, инфлацията и доходите. За партията е важно да има определение за енергийно бедни, както и да се въведат водни помощи.  „Ние предлагаме три посоки на действия, които сме взели като практика от сериозни европейски държави и има ефект. Първата група действия са относно данъчните въпроси. Възможно ли е да намалим ДДС на регулираните стоки, защото това е гаранция, че ще падне цената и до крайния потребител“, обясни министърът на икономиката.

Друг данъчен ефект може да се потърси през акциза на горивата, макар че България е на най-ниските нива в Европа.

„По отношение на пенсионерите разработваме няколко сценария за преизчисляване на пенсиите“, допълни Нинова.

Обмисля се и таван на някои цени. Тя призна, че е изненадана от реакцията не експерти, които казват, че това е остаряла мярка. Корнелия Нинова даде пример с Гърция, където е наложен таван на печалбите на фирмите. Румъния пък е наложила таван на цената на енергията, а Полша е намалила ДДС на тока на 5%, а на газа – 0%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай