Нинова размаха пръст на Петков заради АЕЦ Белене

Правителството няма да строи АЕЦ "Белене", но ще мисли за нови реактори в АЕЦ "Козлодуй"

Нинова размаха пръст на Петков заради АЕЦ Белене | StandartNews.com

След неколкократните публични изявления на министър-председателя Кирил Петков относно изграждането на АЕЦ "Белене", Изпълнителното бюро на НС на БСП прие позиция, която бе огласена тази сутрин.

Изхождайки от подписаното Споразумение за съвместно управление на Република България в периода 2021-2025 г. в частта "Енергетика", заявяваме следното: БСП се придържа стриктно към текста на Споразумението.

"Необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности, уточняването на типа на реакторите и площадките, да се прецени след независим експертен анализ, който да е публичен и на база икономическа целесъобразност, най-ниска цена и време за изграждане". Този текст не изключва и изграждането на АЕЦ "Белене". Призоваваме коалиционните партньори да се придържат към подписаното споразумение, казват от ръководството на социалистическата партия.

Правителството няма да строи АЕЦ "Белене", но ще мисли за нови реактори в АЕЦ "Козлодуй", заяви Кирил Петков пред бТВ. А в момента вицепремиерът и финансов министър Асен Василев води делегация в САЩ, където един от въпросите ще бъде сътрудничеството в сферата на ядрената енергетика.

"Мариците" ще бъдат запазени. Тези работи не стават бързо, ако искаме да ги направим като хората. Колко пъти трябвало да се хвърлят едни пари в една локва (АЕЦ "Белене" - бел.ред.) и да остане локва, запъна се Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай