Понеделник,

Нинова разкри какво искал да направи Янев преди две седмици

От: Редакция -
36218
Нинова разкри какво искал да направи Янев преди две седмици
A
A
A

Големият въпрос за България е дали ще се стигне до срив на коалицията, смята лидерът на БСП и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. 

"В този момент да падне правителството е безкрайно безотговорно за България. Безотговорно е в енергийна криза, социални проблеми, война, да се разпадне правителството и да оставим България без парламент", посочи тя в предаването "Лице в лице" по бТВ.

"Оставям партийните ни интереси на страна. Всеки има програма, идеология и различия. Сега трябват малко емоции и повече решения", допълни икономическият министър. 

"Снощи г-н Петков ми се обади снощи и каза, че е разговарял със Стефан Янев и му е поискал оставката. Информира ме, че не е получил категоричен отговор от Стефан Янев. Не сме се занимавали повече с тази тема до днес.

Г-н премиерът ни информира, че вече са разговаряли, а г-н Янев е отказал и предложи кой да бъде новият министър на отбраната .В такава сложна коалиция виждате, че имаме много различия. Трябва да се придържаме към здравото, а тук е коалиционното споразумение. Г-н Стефан Янев е министър на ПП. Тяхно право е да го излъчат и оттеглят. Сега в БСП ще обсъдим решението за Янев и Тагарев и ще решим", обясни Нинова.

"Искам да кажа нещо, което не съм споделяла. Преди 2-3 седмици Стефан Янев внесе предложение в МС да бъдат допуснати на българска територия войски на други натовски държави. Ние отделихме повече от час да убеждаваме колко е неправилно това и не подкрепихме това решение. Премиерът заяви, че всеки в коалицията има право на позицията. Ние имаме чиста позиция и я отстояваме", разкри тя.

Санкциите за Русия

"Искам да кажа 4 важни неща за БСП, две мерки и една констатация. За да е ясна позицията на БСП - за нас това, което става в Украйна е война. За нас решението на конфликта е спиране незабавно на военните действия и сядане на масата за преговори", заяви Корнелия Нинова. 

"Ние сме против санкциите за Русия, защото смятаме, че не водят до желания ефект. При наложените последни санкции, стокообмена на Русия с други страни се е увеличил. Смятаме, че от тези санкции страдат народите и ще пострадат и българите.

Призоваваме всички да не използват съвременните събития, за да зачертаваме историята си. На трети март в руско-турската освободителна война са участвали и руснаци, и украинци. В тази ситуация си подреждаме приоритетите", каза Нинова.  

"Помагаме, организираме хуманитарни помощи. Направили сме списъци с центрове, в които да се настанят хората. Трябва да подготвим българската икономика и да защитим българите. Провели сме няколко срещи и искам да успокоя всички - направили сме преглед на резервите, имаме зърно за 2 години напред, складовете са пълни, няма проблеми с доставките. 

Третото е констатация. Повтарям, нито един детайл, камо ли за цялостно оръжие или стока за военна употреба, не е изнесено от България за Украйна. От тук нататък, не сме информирани за официално искане от украинската страна няма заявления за това. Смятам, че не трябва да го правим. Смятам, че не трябва да изнасяме българско оръжие към Украйна", допълни Нинова.  Вицепремиерът уточни, че подобен износ е забранен и за Русия. 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички