Нинова подскочи на борсата - има патрон, няма коалиция!

Тя категорично отрече България да изнася оръжия за Украйна през Полша

Нинова подскочи на борсата - има патрон, няма коалиция! | StandartNews.com

Ако Министерският съвет реши да се изнасят оръжия за Украйна, БСП ще напусне коалицията, заяви категорично вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова в с. Първенец, където се срещна с производители на местната зеленчукова борса.

"По повод спекулациите в момента, че реално се изнася оръжие, отново потвърждавам - нито един патрон не е изнесен за Украйна. България изнася оръжия за над 50-60 държави, но всичките са с краен потребител тези държави. България не може да осъществява контрол върху това какво се случва после. При нас няма нито един договор нито за Украйна, нито за Русия. Стигне ли се до решение на Министерския съвет за такъв износ, ние напускаме коалицията", подчерта Нинова.

Вицепремиерът категорично отрече България да изнася оръжия за Украйна през Полша, но потвърди, че имаме договори с Чехия, Полша, Великобритания, Египет, САЩ, Алжир и много други държави. "Изнася се оръжие за тези държави много преди войната, договорите са сключени преди войната и преди правителството да дойде на власт. Оттам-нататък държавата, която го придобива, решава какво да прави с тези оръжия", поясни Нинова.

По думите й няма как тихомълком да се изнася оръжие зад гърба на комисията, която се занимава именно с продажбата на военно-технически средства, защото одобрението минава през много служби - ДАНС, Военно разузнаване, МВнР, МВР и накрая през Министерството на икономиката.

По отношение на разговора между българския премиер Кирил Петков и украинския президент Володимир Зеленски, че България може да помогне с ремонт на военни машини, вицепремиерът обясни, че все още няма информация какви машини се имат предвид.

"Нямаме информация какви машини имат предвид, за да мога да отговоря конкретно дали ще може това да се случи в "Терем" и "Авионамс" - това са двете български предприятия, които изпълняват ремонти. Вчера беше споделено такова намерение, ще изчакаме да се върне г-н Петков и ще го коментираме на коалиционен съвет", каза Нинова.

Колкото до вчерашното внезапно посещение на вицепремиера в държавната компания за търговия със специални стоки "Кинтекс", Нинова обясни, че не е отишла да търси злоупотреби, а да се запознае с ръководния състав.

"Това е работа на разследващи органи, на одитни комитети. Подала съм сигнал до прокуратурата и до Държавната финансова инспекция, те ще са тези, които ще се произнесат. Аз исках да разговарям с директорите на дирекции, да успокоя екипа, да се уверя, че думите на г-н Михайлов не са верни - да ги питам те работят ли за Украйна, за Русия, изнасят ли нещо. Разбира се, че не", посочи Корнелия Нинова. По думите й бившият директор на "Кинтекс" е освободен, защото докато е бил директор на тази компания, е участвал в други фирми с предмет на дейност търговия на оръжие, и прехвърлял договори от "Кинтекс" към тези фирми.

Тя коментира и проблемите на земеделските производители у нас: „Дойдохме в Първенец, не само за да чуем на място търговците, но и да помогнем за решаване на проблемите им. От години отстояваме политика в защита на родното производство. На фона на ръста на цените и кризата – трябва да мислим в перспектива. Миналата година подкрепата беше близо 29 млн., а сега, до този момент е 53 млн. лв. като предлагаме в актуализацията да се включат допълнително 100 млн. лв. Производителите основно се оплакват от високите цени на тока и от скъпите торове”.

По думите й земеделците настояват и за замразяване цената на газа, такава, каквато е в момента по договора с „Газпром”, а разликата от поскъпването да се поеме от държавата. "Това е разумно. Подобно решение ще даде резултат и ще помогне да не им се оскъпява стоката. Реална мярка би била и нулево ДДС върху българските плодове и зеленчуци", подчерта тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай