Неделя,

Нинова твърда към Скопие. Отказа визита

От: Иван Ватахов -
3829
Нинова твърда към Скопие. Отказа визита
A
A
A

Лидерът на БСП Корнелия Нинова решила да защити честта на България и отказала да води българската делегация на среща в Скопие, съобщава "Епицентър". Причината за жеста е срещата, която македонският президент Стево Пендаровски проведе с делегация на неразрешената от закона у нас сепаратистка организация ОМО "Илинден".

Нинова, която е председател на работна група "икономика" в преговорите със Северна Македония не пожелала да отиде в Скопие, въпреки че визитата и срещите й там бяха уговорени на съвместното заседание на двете правителства в София. Като вицепремиер и министър на икономиката Нинова трябваше да бъде в Северна Македония цели четири дни, за да даде старт на работата на една от петте съвместни комисии.

След това обаче президентът Пендаровски прие делегацията на ОМО "Илинден", която настоява за признаване на македонско малцинство у нас и иска отделяне на Пиринска Македония.

Това накарало Нинова категорично да откаже визитата. Аргументът й пред министър-председателя Кирил Петков е бил именно срещата на президента на Северна Македония със сепаратистите.

"Смятам тази среща за провокация към България и мисля, че наше посещение сега е унизително за националното достойнство на България", мотивирала се Нинова.

Като лидер на БСП тя препотвърдила твърдата национална позиция по преговорите със Скопие.

На нейно място бе определен да участва министърът по иновациите и растежа Даниел Лорер.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички