Нинова обясни защо растат цените. Не коментира войната на Путин

Твърдението, че въвеждането на форсмажор е „хрумка на БСП“ не е вярно

Нинова обясни защо растат цените. Не коментира войната на Путин | StandartNews.com

Вицепремиерът и икономически министър Корнелия Нинова заяви в интервю за бТВ, че има търговци, които спекулират с цените на стоките и затова тези цени вървят нагоре.

„Спекулата, ръстът на цените зависят от няколко неща. Първо е от предлагането. Изречението „Има олио да залеем цялата страна“ означава има достатъчно предлагане. Ако няма достатъчно стока, тогава скачат цените“, коментира Нинова.

„Нормалният пазарен процес - предлагане и търсене - е гаранция, че ще има нормални цени. Търсенето да не расте, така както знаете за една нощ - за олиото, за бензина, и изведнъж огромно търсене. Това създава дефицит и вдига цените“, обясни Нинова.

Тя продължава да твърди, че някои търговци спекулират. Комисията за защита на конкуренцията е направила проверки на над 400 магазина. В един от магазините олио е доставено на 3,21 лв. с ДДС, а го продават на 6,49 лв.

Нинова даде пример с Гърция, където е наложен таван на печалбата на фирмите. „Тоест, ако ти доставят олиото на 3,21 лв. и го продадеш на 6,49 лв., ти отнемат лицензите и закриват фирмата“, каза Нинова и уточни, че не предлага такова нещо към момента, но е възможна мярка.

„Твърдението, че въвеждането на форсмажор е „хрумка на БСП“ не е вярно. Инициативата дойде от българските фирми, а целта е да ги защитим да не фалират и да не се освобождават хора от работа. Нашата цел е да спасим българската икономика“, каза още Нинова.

По думите й през последните дни са се изговорили много неверни неща от политици, анализатори и икономисти, които не познават материята и заявяват, че това е безсмислено и ненужно.

Нинова показа писма от Българската търговско-промишлена палата, от работодателски организации, от Камарата на строителите до премиера Кирил Петков, до нея и Теодора Генчовка. „Когато ги получихме, преди две заседания обсъдих с колегите в Министерски съвет плюсовете и минусите и попитах съгласни ли сте да предприемем мерки. Отговорът беше „да“, но го направете внимателно, проучете, за да не направим някой проблем“, уточни Нинова.

Тя показа и проучване как е уреден форсмажор в целия свят, както и мнения и становища на наши търговски представители. „След като направихме тези проучвания и подготвихме акта по молба на фирмите, последва естествено обсъждане и съгласуване. Ние имаме и политическа, и административна и коалиционна култура и не бих си позволила да направя каквото и да е без екипът да го обсъди“, уточни още Корнелия Нинова.

Представи документи, които показват, че идеята е съгласувана с МВнР, Министерството на правосъдието, Министерство на труда и социалната политика, Министерството на здравеопазването, Министерството на околната среда – всички без забележки. „Това не само е обсъдено, а подписано и доказано от колегите“, категорично бе тя.

Такова писмо е изпратено и до Министерството на иновациите, но от там все още няма отговор. „Но в сряда, когато го обявих публично, нямахме нито един отказ до този момента“, допълни Нинова.

„Ако наистина нагласите са, че не бива да го въвеждаме, ще го обсъдя с колегите. Ако не са съгласни, да си оттеглят подписите от тези писма. Дано след няколко месеца, като започнат да фалират фирми по тази причина, а не по някакви други, да не се сетим за този разговор със закъснение“, каза министърът на икономиката.

На въпрос какво мисли за Владимир Путин вицепремиерът заяви, че не дава лични оценки на лидери на държави или партии. „Мога да оценявам събитията, последиците за България, но персонални оценки не правя“, заяви тя.

„Това е война и нямаме колебания за случващото се. Нашият национален съвет има позиция по тази тема. Това е агресия, която ние осъждаме“, каза още Нинова.

Тя не е съгласна с предложението в България да идват американски части. Според нея президентът Румен Радев е прав, казвайки, че който вземе решение за предоставяне на въоръжение, въвлича България във война.

Що се отнася до ареста на Бойко Борисов, Нинова смята, че прокуратурата трябваше да образува досъдебно производство и да започне събиране на доказателства. "След което в двумесечен срок да излезе пред обществото и да заяви, че е събрала достатъчно доказателства, повдига обвинения на Борисов и Горанов и внасяме обвинителен акт в съда. Или не събрахме достатъчно доказателства и прекратяваме делото“, коментира тя.

Нинова заяви, че не вижда нарушения в процеса по претърсване, обиск и изземвания. „Видяхте, че няма нито насилие, нито унизителни за човешкото достойнство кадри, на каквито сме били свидетели в миналото при г-н Цветанов. Така че не вярвам това да доведе до осъдителни присъди в Страсбург“, смята Нинова.

Според нея битката между МВР и прокуратурата е вредна за чувството за справедливост, което хората искат да усетят. „Докато МВР и прокуратура мерят кой какви доказателства е събрал и не е събрал, няма да има справедливост. Затова смятам, че прокуратурата трябва да се намеси по-решително. Можеше отдавна да е образувала досъдебно производство, да си е провела процеса по събиране на доказателства и да е дала яснота на обществото има или няма престъпление и този въпрос да приключи. С това тупане на топката и прехвърляне на отговорност и обвинения единствено към МВР няма да се стигне до този резултат, за който хиляди хора протестираха по площадите“, смята Нинова.

Тя заяви, че не е знаела за акцията на МВР и е научила от медиите за нея. Според Нинова не е редно да се разбере по този начин. „Трябваше да го обсъдим предварително или поне да бъдем информирани, за да имаме готовност за реакция. Но разбирам и колегите, че са се опитвали да запазят предварителните следствени действия в по-малък кръг хора, за да не изтече информация“, каза министърът на икономиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай