Нинова изненада плод-зеленчука, как ще помага на производителите

Производителите основно се оплакват от високите цени на тока и от скъпите торове

Нинова изненада плод-зеленчука, как ще помага на производителите | StandartNews.com

Допълнителни 100 млн. лева да се включат в актуализацията на бюджета за подпомагане на българските производители на плодове и зеленчуци ще предложи вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. Тя бе в с. Първенец, където се срещна с производители на местната борса.

Дойдохме в Първенец, не само за да чуем на място търговците, но и да помогнем за решаване на проблемите им. От години отстояваме политика в защита на родното производство. На фона на ръста на цените и кризата – трябва да мислим в перспектива, заяви Нинова.

Тя коментира, че миналата година подкрепата за производителите е била близо 29 млн., а до този момент е 53 млн. лв. А сега в актуализацията на бюджета ще се включат допълнително 100 млн. лв.

Производителите основно се оплакват от високите цени на тока и от скъпите торове. Нинова съобщи, че обмисля да внесе предложение и за държавна помощ по отношение на торовете.

Друг проблем, който очерта е помощ за регистрация на производителите чрез екипи и специалисти, защото без нужната регистрация, е невъзможно ползването на държавна подкрепа. 

По думите й искането на производителите да бъде замразена цената на газа, такава, каквато е в момента по договора с „Газпром”, а разликата от поскъпването да се поеме от държавата – е разумно. Около това мнение са се обединили различни сектори - икономика, индустрия и земеделие.

"Подобно решение ще даде резултат и ще помогне да не им с оскъпява стоката и да не бъде неконкурентоспособна. Реална мярка би била и нулево ДДС върху плодовете и зеленчуците", подчерта тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай