Нинова: Две спешни мерки срещу кризите

Да не допускаме поскъпвнае на тока за бита,

Нинова: Две спешни мерки срещу кризите | StandartNews.com

Трябва да се предприемат две спешни мерки срещу трите кризи - икономическа, социална и здравна.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство. "В момента България се нуждае от работещ парламент и от редовно правителство", посочи Нинова. Тя изтъкна, че от БСП са положили усилия в разговорите досега в експертните групи, и в продължаващите политически разговори между бъдещите коалиционни партньори, дали са своята експертиза и воля за промени. От БСП са разделили своята работа в две спешни мерки, които веднага трябва да се предприемат с оглед на трите кризи - икономическа, социална и здравна, и дългосрочното им виждане за промяна на досегашния модел на управление и за дълбоки реформи в различни сектори.

"За нас най-важно е да започнем веднага работа по приемане на бюджета", каза лидерът на социалистите. По думите ѝ най-важна е грижата за хората и да не бъдат оставени в зимните месеци в трудна ситуация, да се гарантират компенсаторни мерки за увеличените цени, да се направи всичко възможно от 1 януари да не се вдига цената на тока за битовите потребители, да се подпомогне икономиката, да се стабилизира здравната система. "Всичко това, и разговорите, които водихме досега по секторни политики, трябва да намери своето изражение в една бюджетна политика както за бюджет 2022, така и в тригодишната прогнозна рамка", добави Нинова. 

Визията на БСП по отношение на промяната в съдебната система ви е известна и не е променена, посочи още лидерката на социалистите. "Проблемът е системен и независимо от това как се казва главният прокурор, би трябвало да се ограничат неговите правомощия, да се наложи съдебен контрол върху онези актове на главния прокурор, които в момента не подлежат на контрол, да се закрият специализираният съд и специализираната прокуратура, да се промени структурата, системата на работа на КПКОНПИ", отбеляза Нинова.

При откриването на консултациите със Столетницата Румен Радев посочи, че"обществото ни е дълбоко разделено социално, с растящи неравенства, с бедност в резултат на порочен управленски модел до момента. "Надявам се, че БСП ще има сериозен принос в решаването на тези проблеми, защото новото управление има нужда от силен социален вектор", коментира президентът.

Срещата с "БСП за България" беше последната днес от консултациите, които държавният глава провежда с парламентарните сили в 47-ото Народно събрание във връзка с конституционната процедура по съставяне на правителство. По-рано днес той разговаря с представителите на "Продължаваме Промяната", на ГЕРБ-СДС и на ДПС. Утре президентът ще има консултации с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане".

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай