Неясноти при управляващите за зеления сертификат

"Продължаваме промяната" ще подкрепи въвеждането на зелен сертификат в парламента

Неясноти при управляващите за зеления сертификат | StandartNews.com

Има ли противоположни мнения в управляващата коалиция по отношение на зеления сертификат, особено по темата за въвеждането му за достъп в сградата на Народното събрание? В управляващата коалиция отричат разнобой, но в същото време споделят различни виждания за това как и депутатите, и хората извън парламента трябва да се подчиняват на правилата за управление на пандемичната обстановка в България.

Няма пропукване в коалицията заради предложението за въвеждане на зелен сертификат в Народното събрание, тъй като този въпрос не е част от коалиционното споразумение, заяви пред БНТ заместник-председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Виктория Василева (на снимката горе).

От партията ще внесат в председателския съвет на парламента предложението за въвеждане на зелен сертификат в Народното събрание да мине първо на обсъждане в ресорните комисии и едва след това да бъде разисквано в пленарната зала.

Василева коментира още, че зеления сертификат не е най-приоритетната тема за "Има такъв народ". От формацията считат за основни приоритети в настоящия момент случващото се в енергетиката и социалната политика.

Парламентарната група на "Продължаваме промяната" ще подкрепи въвеждането на зелен сертификат в парламента, както и всички мерки за овладяване на пандемията, предложени от изпълнителната власт, заяви от своя страна председателят на комисията по здравеопазване в парламента Антон Тонев.

Той допълни, че от партията са против въвеждането на локдаун като мярка за намаляване на разпространението на коронавируса, но обхватът на зеления сертификат трябва са се разшири.

По думите му управляващите са готови да посрещнат новата вълна и да работят в посока намаляване на негативните ефекти от нея.

Според Тонев е необходима аргументирана кампания за ползите от ваксинацията, фокусирана върху факта, че ваксините предпазват от тежко боледуване.

Той допълни, че коалиционните партньори вече работят по реформи в сектора на здравеопазването.

За зеления сертификат в парламента Христо Гаджев от ГЕРБ заяви, че позицията на партията е единна - каквото важи за българските граждани, трябва да важи и за народните представители.

"За съжаление и този проект за решение, предложен от "Демократична България" също създава възможност за предимство и един вид богоизибране на хората, които работят в момента, защото предлага тестовете на хората, които не са ваксинирани, да се плащат от данъкоплатеца", подчерта той.

Гаджев заяви, че ГЕРБ ще предложат отпадането на тези текстове и всеки депутат, който не иска да се ваксинира, да си плаща сам тестовете.

Очаквано, съвсем различно мнение за сертификата имат от партия "Възраждане". От парламентарната група на "Възраждане" приемат предложението за въвеждане на зелен сертификат в парламента като ограничение, насочено лично към тях, съобщи депутатката им Искра Михайлова.

Тя напомни, че от партията са категорично против зеления сертификат като цяло и затова организират и протест на 12 януари.

От "Възраждане" ще настояват за създаването на специална парламентарна комисия, която да обсъди противоепидемичните мерки. Така, според Михайлова, ще може да се анализира цялата информация по темата.

Михайлова допълни още, че не познава мъжа, който беше задържан с граната на светлинното шоу за Нова година в София и не знае дали е техен симпатизант. Според нея подобно поведение показва последствията в обществото от лошото управление на пандемията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай